All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Hrvat OPLEO po Neleviću zbog izjave da je Srbija OKUPIRALA Crnu Goru

Izjava glumca Mladena Nelevića da su 1918. godine Srbi okupirali Crnu Goru izazvala je pravu lavinu komentara na internetu, a poznati glumac je na sebe navukao gnijev velikog broja građana u regionu.

Ako je suditi po komentarima na status koji je objavio Mislav Horvat, politički analitičar iz Zagreba. Nelevića nazivaju “tipičnim Milogorcem” i dodaju da ako nije Srbin nije ni Crnogorac.

Evo šta je Horvat rekao o Neleviću:

 Mladen Nelević odbranio Crnu Goru od srpske okupacije, ali ne može od vlastite istorije

“Srbi su 1918. okupirali Crnu Goru.” rekao je nedavno glumac Mladen Nelević. Kolekcija lažnih, srbofobnih i autošovinističkih izjava (anti)srpskih glumaca bogatija je za još jednu odvalu. Ponovo jedan epizodista koji čitav život igra sporedne uloge pokušava na sebe svjetla reflektora usmjeriti pljuvanjem po Srbima, kad već ne može glumom. Ono što mu se svakako mora priznati da je ovom izjavom barem idiota dobro odglumio. Dok je bio za svoje uloge u filmovima plaćen srpskim novcem onda mu “srpska okupacija” nije smetala. Nelević je prevazišao i najveće falsifikatore, jer čak se nije Vatikan nije usudio negirati srpstvo Crne Gore, pa je tako barski nadbiskup stoljećima nosio titulu “primas srpski”.

A šta se stvarno odigralo te 1918.? Svi oni Srbi koji se se odupirali turskoj okupaciji bježali su u crnogorske planine i tamo nastavljali borbu protiv Otomanskog carstva. S vremenom su od slobodne teritorije formirali državu, koja je uz Dubrovačku republiku činila dugo vremena jedine dvije slobodne srpske države. Crna Gora je bila ustrojena kao gerilska, četnička država sa srpskom dinastijom Petrović. S pravom zvana srpska Sparta bila je utemeljena na srpskom etnosu, srpskoj povijesti, srpskom pismu, običajima i tradiciji. Na popisu stanovništva iz 1909. 95 posto stanovnika Crne Gore izjasnilo kao Srbi. Kralj Nikola je 1913., na zahtjev Austrougarske da joj ustupi Lovćen, izjavio:

“Brdo Lovćen je Olimp srpski, spomenik je podignut Božjom rukom slobodi i njezinim braniteljima…“

Kao što su Njemci i Italijani imali više kraljevskih dinastija koje su vladale manjim državama, a ponekad čak i ratovale, tako su se 1918. sukobile dinastije Karađorđevića i Petrovića. U Crnoj Gori nije došlo ni do kakve srpske okupacije već do unutrašnjeg sukoba među zagovornicima te dvije dinastije.

Jedan od najgorljivijih pobornika Karađorđevića bio je Sekula Drljević. Smatrajući da kao Karađorđevićevac imao pravo na ministarsko mjesto u jugoslavenskoj vladi, nakon što ga nije dobio iz inata počinje raditi na stvaranju crnogorske nacije, crnogorske crkve, crnogorskog jezika i himne. Za svoje ideje nije uspio pridobiti stanovništvo Crne Gore, pa je protjeran utočište našao kod Pavelića u NDH. Tokom rata je pisao u ustaškim novinama i podstrekivao zločine nad Srbima. Nekoliko mjeseci po završetku 2. svjetskog rata, dok se u Austriji pripremao za bijeg u Latinsku Ameriku ubili su ga sami Crnogorci. No, Drljevićeve ideje jedva su dočekali Broz i Đilas koji su u sklopu svoje politike “slaba Srbija jaka Jugoslavija” nasilno stvorili crnogorsku naciju 1945. godine.

Sve je ovo poznato iz istorije, ali Neleviću to ne smeta da izmišlja srpsku okupaciju. Dobro da Crnogorci više nisu pod srpskom okupacijom pa im je sloboda donjela mnoge divne tekovine među njima i ovu nakazu koja će ih predstavljati na Eurosongu. Sloboda od srpske okupacije donjela im je i kriminalca Milu Đukanovića i njegov najdugotrajniji kriminalni režim u Evropi, koji zatvara opoziciju i ubija svijetski priznate intelektualce poput Saše Markovića (Manifest protiv imperija), donjela im je prepoznatljivost u cijelom svijetu po švercu cigara, donjela im je šiptarsko autonomaštvo u Ulcinju…

Jedan stari Crnogorac, profesor elektrotehnike ispričao mi je sljedeću priču: “Imao sam nepunih sedam godina kad me otac prvog dana škole doveo do učionice i rekao: Sine zapamti ti si Srbin. Crnogorac koji nije Srbin je nečije kopile!”

Lako se današnjim montenegrinima i milogorcima braniti od izmišljene srpske okupacije, ali kako se obraniti od njihove sopstvene istorije koja je u crnogorskom udžbeniku iz 1911. godine zapisana sljedećim riječima:

(Pogledajte spornu Nelevićevu izjavu i deo o okupaciji na 1:51)

“U Crnoj Gori žive sve sami i čisti Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300.000. Većina su pravoslavne vere, a ima nešto rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo svi srpskog porijekla i srpske narodnosti. Crnom Gorom vlada Kralj Nikola Prvi iz slavne srpske porodice Petrović-Njegoš. Osim Crne Gore ima još srpskih zemalja u kojima žive naša braća Srbi. Neki su kao mi slobodni, a neki nijesu, nego su pod tuđinom. Svaki Srbin u Crnoj Gori dužan je poznati i ljubiti svoju cjelokupnu domovinu – sve srpske zemlje u kojima žive naša oslobođena i neoslobođena braća Srbi“
 Ovo su samo neki od komentara na Horvatove ocene:

“Mislave, hvala za komentar”, “Svaka ti je k’o Njegoševa”, navodi se u komentarima.

“Veći je problem što se ovome nazovi glumcu daju pare iz budžeta za uloge u srpskim filmovima”,

“I ovaj nesoj se deklarisao kao Srbin do nedavno”,

“Dok je snimao “Audiciju”, ja sam ga cenio kao glumca, ali je pokazao da je, radi malo pažnje u medijima, spreman da pljuje po svemu, pa čak i po naciji”…

Dijaspora.news/volimpodgoricu.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top