All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Hoće li se Federacija otcijepiti od Republike Srpske? Dodik je imao najpakleniji plan za otcjepljenje RS-a

Piše: Dragan Bursać

Ali, pazite, Milorad Dodik je imao najpakleniji plan za otcjepljenje RS-a. Sistematskom pljačkom, ovaj entitet je tačno tri puta siromašniji od Federacije. Dakle, TRI PUTA SIROMAŠNIJI DIO NAJSIROMAŠNIJE EVROPSKE DRŽAVE. RS je, zapravo toliko siromašna da će uskoro pojedini kantoni biti u ekonomskoj ravni sa ovim entitetom. Pa je onda za očekivati da se klimava Federacija dobrovoljno otcijepi od Dodikove rupe crne.

Da, dobro ste pročitali naslov. U doba suspendovanih referenduma, u vremenima kad vlast u RS-u praktično moli opoziciju, ambasadore i bogove Međunarode zajednice da im nekako otkažu, ukinu, prolongiraju, zabrane referendum o Sudu i Tužilaštavu, jedino smisleno pitanje je koliko dugo država Bosna i Hercegovina ima volje, želje i ambicije trpiti ovu i ovakvu ekonomsku crnu rupu od entiteta.

Uništavanje drugih sopstvenom bijedom

Da se razumjemo, ni Federacija nije cvjećka. Na koncu, konaca, najsiromašnija smo država Evrope, koja nije u stanju prevesti poglavlja pristupnih pregovora sa EU, a kamo li ih i pokušati implementirati.

Ali, pazite, Milorad Dodik je imao najpakleniji plan za otcijepljenje RS-a. Sistematskom pljačkom, ovaj entitet je tačno tri puta siromašniji od Federacije. Dakle, TRI PUTA SIROMAŠNIJI DIO NAJSIROMAŠNIJE EVROPSKE DRŽAVE. RS je, zapravo toliko siromašna da će uskoro pojedini kantoni biti u ekonomskoj ravni sa ovim entitetom. Pa je onda za očekivati da se klimava Federacija dobrovoljno otcijepi od Dodikove rupe crne.

Samo, što paradoksalno, takvo imaginarno otcijepljenje može štetiti jedino i isključivo Miloradu Dodiku.

A, šta je sve na tom polju urađeno, ne treba posebno napominjati. Dovoljno je staviti na dva pola energetski sektor sa jedne strane, koji se od izvoznika pretvara u gubitaša i pa do infrastrukturnog, koji sad vodi u vile tajkuna i pravi preskupe puteve-u kukuruze, sa druge strane.

Dovoljno je reći da se firme masovno prebacuju iz RS u Federaciju, turizam je bitno veća privredna grana koja donosi profit, (isti u RS prakticno ne postoji), broj putnika na aerodromima je 1,3 miliona u Federaciji, dok je u RS-u 16.793 zaključno sa septembrom ove godine…Dakle, neuporedivo.

I ta razlika između Federacije BiH, koliko god ona nestabilna bila i Republike Srpske, iz dana u dan je sve veća:

“Ono što je interesantno jeste da se taj jaz povećava. Isprva je krenuo neproporcionalno visokim odnosom ukupne zaduženosti, odnosa BDP-a entiteta Republike Srpske u odnosu na entitet Federacija BiH, a kasnije se nastavlja kroz niz socijalno-ekonomskih indikatora koji pokazuju da su životni standardi apsolutno različiti”, kaže za Klix ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Životni standardi apsolutno različiti? Dakle, režim Dodika, koji se pita sa SVE u manjem entitetu, uspio je nemoguće-da napravi od RS tamni vilajet za čije stanovnike je život u Federaciji, život višeg standarda! Kamo li nestade ona mitsko-budalasta ekonomska kovanica o “boljem entitetu”?

Pa, nestala je upravo tamo gdje i silne pare kojim se “hrani” Dodik i svita mu, kojim se isplaćuju plate budžetlijama (čitaj glasačkom tijelu) i kojim se isplaćuju penzije u entitetu u kome je više penzionera no zaposlenih. Odlazi silni novac na krpljenje kamata na kredite za kredite, koji su podignuti kod komercijalnih banaka za puko funkcionisanje ekonomskog sistema “boljeg entiteta”.

I onda ne čudi što se od deset najjačih firmi u Bosni i Hercegovini, njih sedam nalazi u Federaciji. Pa je pravo pitanje, kad će i ove tri da pobjegnu sa tonućeg Titanika Republike Srpske i kad će se registovati, šta znam, negdje u Gradačcu.

“Republika Srpska je prema ekonomskim parametrima uvijek zauzimala tu poziciju, blizu jedne trećine Bosne i Hercegovine. Mada se u posljednjih nekoliko godina primjećuje da znatno zaostaju”, rekao je za Klix ekonomski analitičar Muris Čičić.

Servisiranje tuđeg srbovanja

Na ovo sve Republika Srpska još i ekonomski zaostaje? Pa onda nije ni čudno što će se u bliskoj budućnosti, od strane vlastu u Federaciji postaviti pitanje raspodjele prihoda ostvarenih po osnovu indirektnih poreza. Neko će pitati-do kad ćemo servisirati tuđe Srbovanje? Što će reći da ova i ovakva Republika Srpska mogu samo sa goreg na lošije.

I onda, zdravorazumski dobijamo jednog raspikuću dembela, lijenštinu, koji živi na račun jednog popriličnog ekonomskog bogalja. U tako perpetiuranoj ekonomskoj i ne samo ekonomskoj situaciji, bilo bi posve logično da se Federacija zapita šta radi sa Republikom Srpskom?

No, da ne zaoštravamo dalje. Postavlja se jednostavno, ljudsko pitanje, kad će i hoće li se narod u RS-u probuditi. Već sad ih na počinak ide jedva nešto oko 800 hiljada. Jer bijela kuga i iseljavanje čine svoje. Jer političari i tajkuni čine svoje. Jer gramzivi entiteski aparat čini svoje. Jer samoizolacija do koje je došlo zbog Dodikove bahatosti čini svoje…

Hoće li ovom narodu svi ti silni bauštelci od Gradačca do Goražda, od Cazina do Širokog brijega pokušati otvoriti oči. O Zapadnim zemljama ne treba trošiti niti riječi.

Jer, ako se ljudi ne probude, ostaće hibernirani u hladnom svijetu samoizolacije, koji će biti nekakav entitet. Ali, kojem gladniku će to biti važno?

Republika Srpska, je tamni vilajet u kome bezmalo pola stanovništva gladuje. Jel’ to vizija, put i trase za budućnost? Ako jeste, svaka čast Predsjedniku Miloradu Dodiku i njegovom timu, uspjeli su.

Samo su nezavisni koliko i nedonosče u inkubatoru. S tim što to nedonošče ima budućnost. Ovakva Republika Srpska? Procijenite sami.

dijaspora.news/buka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top