All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Forum dijaspore u Banjaluci: Za čvršće povezivanje Srpske i Srba i svetu

U Banjaluci je otvoren drugi Forum dijaspore, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović. Dvodnevni forum okupio je oko 200 učesnika iz više od 30 zemalja, evropskih ali i prekookeanskih. Cilj je jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između Srpske i srpskog naroda u rasijanju.
Banjaluka je sada mesto okupljanja Srba iz matice i inostranstva, ali i stranih državljana koji su zainteresovani za razvoj Republike Srpske, ali i onih koji izučavaju srpski jezik, našu istoriju i kulturu. Namjera institucija Srpske je da to bude omogućeno gdje god postoji srpska zajednica.
– Mi posmatramo dijasporu Republike Srpske kao veliki resurs, ali smo svjesni da ona ne može da pokaže svoj puni potencijal ukoliko nije vezana uz institucije i sve aktivnosti koje činimo dugi niz godina idu ka tome da napravimo institucionalnu vezu sa našim ljudima u svijetu – rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Forum je prilika za unapređenje saradnje matice i dijaspore, a Vlada je početkom godine, u okviru Ministarstva za evropske integracije, uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu, kao tačku saradnje.

– Očekujem da ovaj forum donese rezultate našim ljudima ovdje, ali i van granica. Pored kulturne, sportske i drugih oblika saradnje mi želimo da povežemo i privrednike iz dijaspore sa našim privrednicima. Na tome Vlada intenzivno radi – istakao je premijer Radovan Višković.

 

Drugi forum dijaspore (Foto RTRS)

Drugi forum dijaspore (Foto RTRS)

 

Rezultate Narodne skupštine Republike Srpske, dijaspori je predstavio predsjednik Nedeljko Čubrilović. Ističe da je riječ o najefikasnijm parlamentu, jedinom u BiH koji izvršava svoje obaveze prema programu rada, ali i svoje obaveze na putu BiH prema EU.

– Na putu ka EU vaaš podrška je značajna, jer je članostvo u EU naš cilj i naše zajednićko opredjeljenje. U državama u kojima živite vi ste naši ambasadori – naglasio je Čubrilović.

Prvi forum, održan prošle godine, pokrenut je na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i druge saradnje Srpske i Srba u inostranstvu.

– Razlog zašto smo počeli sa organizocanjem ovog foruma nastao je kao odgovor na pokušaje zapada da se u svijetu nametne priča o nekoj dijaspori BiH koja je podrazumijevala sve ljude koji žive na ovom prostoru. Ali, naši ljudi nisu na to pristali već su željeli zajednički srpski krug dijaspore, i to je ono na šta smo reagovali – rekao je Milorad Dodik.

Zvaničnici Srbije podržavaju inicijativu rukovodstva Srpske da okupi Srbe iz regiona i dijaspore. Naglašena je i praksa zajedničkog nastupa Srpske i Srbije, ne samo na dnevnopolitičkom planu, već i na strateškom u pitanjima koja su od suštinskog značaja za jedinstvo srpskog naroda.

– Srbija i Srpska stoje zajedno jedna uz drugu na temelju sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jedna drugu podržavaju. Ono u čemu faktički nastupaju, naročito od prošle godine i prvog foruma, jeste i naša dijaspora – izjavio je izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković.

 

Prvi panel (Foto RTRS)

Prvi panel (Foto RTRS)

Održan je i prvi panel o temi očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore pod nazivom “Uloga institucija Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju identiteta Srba u inostranstvu”, sa prijedlozima ideja i strategija.

Episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije istakao je da je njegov utisak o srpskoj dijaspori nakon nepune godine dana boravka u toj zemlji da ona ima ogroman intelektualni potencijal.

– To je narod koji ima nevjerovatne pojedince, narod koji traži da bude ujedinjen – rekao je episkop Grigorije.

Živadin Јovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRЈ, rekao je da su povezivanje i jedinstvo izuzetno strateški značajni.

– Međutim, Srbija, kao matica, je izložena strateškim pritiscima oko otimanja Kosova i Metohije, dok je Republika Srpska suošena sa pritiscima unitarizaciji, uz dominaciju – istakao je Јovanović.

Drugog dana foruma planirana su još dva panela – “Dijaspora za razvoj Srpske” i “Dijaspora za 21. vijek”. Učesnicima Foruma biće predstavljena Strategija za saradnju sa dijasporom Republike Srpske, a sve njih organovan je i turistički obilazak Banjaluke.

 

Dijaspora.news/RTRS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top