All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

GDE JE ZAVRŠILO OKO 7.000 IKONA? Srbi iz Hrvatske o verskom nasleđu koje je nestalo tokom rata

Udruženje Srba iz Hrvatske smatra apsurdnim zahtev zvaničnog Zagreba da Srbija vrati ikone i druge bogoslužbene predmete koji su preneti tokom sukoba i tako spašeni od sigurnog unište, dok uprkos obećanjima hrvatske strane još postoje napadi na objekte i sveštenstvo SPC u toj zemlji. U saopštenju Udruženja Srba iz Hrvatske dostavljenom medijima se navodi da u toj zemlji i dalje postoji nedovoljna briga institucija kulture koje se bave ovom problematikom.

Zato smatramo da je apsurdan zahtev da se vrate ikone i drugi bogoslužbeni predmeti koji su prenešeni u Srbiju i tako spašeni od sigurnog uništenja. Ako nisu u situaciji da otkriju počinioce dosadašnjih nasrtaja na crkvene objekte, kako planiraju zaštititi to kulturno blago kada bi došlo do njegovog povratka – navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iz Udruženja Srba u Hrvatskoj postavljaju pitanje šta je sa onim delom kulturnog blaga koje je posle progona Srba ostalo u Hrvatskoj, i sada mu se gubi svaki trag?

Gde je završilo oko 7.000 ikona koje su nestale u ratnom vihoru tokom devedesetih u Hrvatskoj?!Nisu samo nestale ikone, već i bogoslužbene knjige, arhivska građa i mnogo toga još što je pripadalo Srbima – navodi se dalje u saopštenju.

Foto: Wikimedia / Peter Denton

Foto: Wikimedia / Peter Denton

Udruženje Srba u Hrvatskoj smatra da bi u ovakvim okolnostima bilo neodgovorno ispuniti ove zahteve, jer bi onaj koji bi tu ulogu preuzeo na sebe preuzeo i samu odgovornost.

Tim više jer, kako dodaju, ikone nisu samo umetničko blago, one su i kultni predmeti i njihov je vlasnik najpre SPC, a onda i srpski narod.

– Povraćaj kulturnih dobara u Hrvatsku regulisan je i Protokolom potpisanim 23. marta 2012. u Zagrebu. U okviru ovog Protokola nalazio se i spisak sa podacima o 1.065 predmeta koji su tema povraćaja. Konačan spisak, pored sakralnih dela, sadrži i arhivsku građu iz manastira SPC sa teritorije Hrvatske. Reč je o predmetima koji imaju duhovnu vrijednost za pravoslavne vjernike sa tog područja – stoji u saopštenju, koje je potpisao generlani sekretar Udruženja Milojko Budimir.

Pitanje povratka kulturnog blaga u Evropskom parlamentu još su ranije pokrenuli hrvatski poslanici Tonino Picula i Dubravka Šuica, uslovljavajući Srbiju za povraćaj preostalih dragocjenosti sa zahtjevom da to bude deo pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u članstvo EU.

Prema njihovoj računici do 1993. iz Hrvatske je „otuđeno“ 22.829 muzejskih predmeta i 3.097 kulturnih dobara. Iako je do tada najveći deo bio vraćen to nije zadovoljilo hrvatske poslanike.

Foto: Flickr/inyucho

Foto: Flickr/inyucho

Novo uslovljavanje Hrvatske oko otvaranja Poglavlja 26 da se vrati i odnešeno kulturno blago predstavlja samo nastavak ranije politike koja je u tužbu protiv Srbije za genocid unijela i krađu kulturnog blaga.

– Naša očekivanja od nove hrvatske vlade bila su da će najpre pokrenuti pitanje dostojanstvenog povratka onih kojima je to kulturno blago pripadalo i tako ispuniti obaveze koje je preuzela Hrvatska zatvarajući Poglavlje 23 „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ –

Tada predstavnici Srba u Hrvatskoj pa ni Srbija nisu uslovljavali Hrvatsku iako su za to imali sve argumente, stoji takođe u saopštenju.

Očekivanja su bila i da će Hrvatska kao članica EU prihvatiti standarde koji vrede u svim civilizovanim zemljama u svetu i tako ispuniti preuzete obaveze iz bilateralnih i međunarodnih ugovora, a posebno Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. godine. Nažalost od kada je Hrvatska postala punopravna članica EU stanje za Srbe u Hrvatskoj kao i za one u izbjeglištvu ne samo da se poboljšalo nego je postalo još teže.

Izbegli i prognani Srbi iz Hrvatske već duže vreme čekaju da se zaustavi svojatanje srpske kulturne baštine i da se konačno stavi tačka na pokušaj ucene Hrvatske, koja traži da ulazak Srbije u Evropsku uniju bude uslovljen i vraćanjem umetničkog blaga.

(Dijaspora.news/Tanjug/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top