All for Joomla All for Webmasters
Srbija

GDE GOD ODU DONESU MEDALJU: Za ovaj OLIMPIJSKI TIM se navija srcem!

Samo u ovoj godini učenici Matematičke gimnazije osvojili su više od 70 medalja na međunarodnim olimpijadama, dok ih sa domaćih takmičenja više i ne broje. Svaka od njih je priča o velikom talentu i još većem trudu.

Aleksa Milojević je osvojio šest medalja iz matematike i informatike.

– Planovi za 2017. su, naravno, da nastavim istim tempom, da radim, da se takmičim iz matematike i fizike i informatike. Recept za uspeh apsolutno ne postoji, najbitnije je da vi volite ono što radite, i tada ne postoji drugi recept i ne postoji šansa da omanete – kaže Aleksa.

Braća Igor i Marko imaju zavidnu takmičarsku karijeru.

– Ove godine je ispalo da sam ja malo bolji iz matematike i fizike. Nadam se da ću se opet plasirati u tim za internacionalnu matematičku olimpijadu i da će osvojiti neku malo bolju medalju od bronzane – kaže Igor, koji je osvojio bronzane medalje iz matematike, astronomije i astrofizike.

Foto: Tanjug/Bojan Slavković

Foto: Tanjug/Bojan Slavković

Podjednako su uspešni i gimnazijalci iz Niša, Šapca i Novog Sada.

– Pripreme traju malo duže i treba se posvetiti tome što radiš. A što se tiče planova za 2017. upisao bih fakultet, pošto sam sad četvrta godina, maturant, pa bih se koncentrisao uglavnom na to – rekao je Dušan Ivanić, koji je osvojio prvo mesto na Evropskoj matematičkoj konferenciji.

Autor najboljeg studentskog rada Elektrotehničkog fakulteta, Nikola Micić, putuje u Kaliforniju. Nagrađuju ga kolege, inženjeri koji žive u Americi.

– Nadao sam se nagradi, ali ne i prvoj nagradi, da budem iskren. Što se tiče ostalih takmičenja, izdvojio bih pojedinačno treće mesto na Elektrijadi na predmetu Obnovljivi izvori energije na kom sam smeru trenutno – rekao je Nikola.

I pored stipendija resornih ministarstava i fakulteta, najbolji i dalje nastavljaju studije u inostranstvu. Samo u ovoj školskoj godini više od dvadeset maturanata Matematičke gimnazije pokušaće da dobije indeks nekog od univerziteta u Velikoj Britaniji ili Americi.

(Telegraf.rs/RTS)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top