All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

(FOTO, VIDEO) BUDVA KAO RIO: Više od 1.200 učesnika prodefilovalo gradom na spektakularnom karnevalu

Velika povorka 16. Međunarodnog karnevala u Budvi, u kojoj je učestvovalo 50 karnevalskih grupa, održana je pod sloganom “Prava ljubav nikad ne promaši”.

Ulicama Budve prošetalo je više od 1.200 maskiranih učesnika karnevala iz raznih zemalja, predvođeni Gradskom muzikom Budve i mažoretkama.

 

Karnevalske grupe su prodefilovale glavnom gradskom ulicom, pozdravljane aplauzima građana i turista, a zatim se ispred bine na trgu ispod starogradskih bedema predstavile izvodeći karnevalske tačke.

FOTO: BETA/JUGOSLAV BELADA

Na koktelu koji je održan pre povorke predstavnicima karnevalskih grupa su uručene zahvalnice i pokloni.

 

Internacionalni potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Josip Silov rekao je da je karneval započet “stidljivo”, sa tri do četiri karnevalske grupe.

 

“Budva je izgledala drugačije tada, bila je puno zatvorenih objekata, neuređena trasa, bilo je siromašno, ali ponosno”, podsetio je Silov. On je dodao da su organizatori tokom proteklih godina ulagali veliki trud kako bi na karnevalu danas učestvovalo 50 “respektabilnih” grupa iz 14 zemalja u Evropi.

FOTO: BETA/JUGOSLAV BELADA

 

“Svi možemo biti ponosni što smo jedan grad, koji nije ni bio na karti karnevalskih gradova u Evropi, doveli u tu orbitu, jer je ovo sada sigurno najveći karneval u Jugoistočnoj Evropi”, istakao je Silov. Prema njegovim rečima, karnevali su važni jer omogućavaju mladim ljudima da razmenjuju kulturu države iz koje potiču.

 

Potpredsednik opštine Budva Veselin Marković je pozdravio učesnike karnevala i rekao da se nada da će se oni i kada odu, sećati Budve i karnevala.

FOTO: BETA/JUGOSLAV BELADA

“Ovo je sigurno najbolji karneval do sada u Budvi i Crnoj Gori. Budva je danas karnevalska prestonica Evrope”, ocenio je Marković.

 

Direktor turističke organizacije Budva (TOB) Mladen Franović rekao je da sve ide svojim tokom kao i da je ‘abrum’, jučerašnji poziv na karneval, pokazao da će karneval biti “sjajan, fantastičan, onakav kakav su svi očekivali”.

 

“Glavna povorka to potvrđuje na pravi način, više od hiljadu učesnika iz svih delova Evrope, sve šareno, veselo, budvanski na pravi način”, ocenio je Franović.

FOTO: BETA/JUGOSLAV BELADA

 

On je istakao da organizatore ohrabruje to što ljudi iznova dolaze i šire vesti o tom karnevalu.

 

“Već imamo najave novih zaniteresovanih gradova koji će nam doći dogodine. Mislim da će Budva postati pravi primer u ovom delu Evrope kako se organizuju karnevali i fešte”, istakao je Franović.

 

FOTO: BETA/JUGOSLAV BELADA

 

Karneval je održan u okviru manifestacije Karnevalske majske večeri koja će trajati do 6. maja.

 

Manifestaciju organizuju Turistička organizacija Budve, Opština Budva, NVO “Feštađuni” u saradnji sa Kulturnim centrom “Stara Budva” i hotelom “Mažestik”.

 

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top