All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

(FOTO) MARINA ABRAMOVIĆ ŠOKIRALA PUBLIKU U CRNOJ GORI: Otkrila da će biti SAHRANJENA u tri grada!

Poznata umetnica želi da se nakon njene smrti naprave tri statue sa njenim likom koje će biti položene u tri grada – Beogradu, Njujorku i Amsterdamu.

Poznata srpska umetnica Marina Abramović jedna je od retkih osoba na ovom svetu koji su isplanirali svoju sahranu. Ona je svoje planove otkrila na promociji memoara “Walk through Walls” u petak uveče na platou između crkava u Budvanskom starom gradu.

 – Svim svojim prijateljima i članovima porodice rekla sam da ne želim da tuguju kada umrem. Verujem da je to svima vama jako čudna i neverovatna stvar, ali za sve njih, kao i moje poštovaoce, imala sam samo jednu molbu, a to je da se na taj dan vesele. Svima sam jasno stavila do znanja da tog dana treba da se vesele, jer ako mi je život bio težak, mučan i loš, želim da makar moja smrt bude veseo događaj. Rekla sam da na sahrani niko ne sme da nosi crno, već isključivo belo. Ceo dan treba da se pušta vesela muzika i da niko ni slučajno ne zaplače, već da budu radosnog duha. Ni suzu ne želim da puste, jer želim da me pamte kao osobu veselog duha – rekla je Marina i dodala:

– Moram da kažem da sam pre nego što sam počela da izvodim performanse napisala testament. Tu sam stavila, pored brojnih stvari, jednu koju najviše želim da mi ispoštuju, a to je da naprave tri figure sa mojim likom koje će sahraniti u tri grada koja najviše volim i u kojima sam najviše živela. Na neki način želim da počivam u tim gradovima, a pošto ne mogu u sva tri, na taj način ću ispuniti svoju želju. Svaki taj grad je ostavio veoma veliki utisak na mene. To je pre svih Beograd, gde sam rođena, potom Amsterdam i Njujork – iskrena je Marina Abramović.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Inače, kompleks u kom je ova poznata umetnica održala promociju svojih memoara bio je mali da primi sve poštovaoce njenog lika i dela, pa su mnogi mogli da čuju samo njen glas. Priliku da je vide imali su trenutku kada je ona napuštala plato u pratnji obezbeđenja. Marina se ukrcala na čamac koji ju je odvezao na večeru, što je naš paparaco u Crnoj Gori i uslikao. Abramovićeva tokom promocije nije izvodila performanse, po kojima je poznata, ali su se oni prikazali na velikom video bimu. Na kraju promocije svim prisutnima je pokazala razglednicu koju joj je poslao brat pre njenog dolaska u Crnu Goru. Na razglednici je fotografija iz 17. veka, a na njoj se nalazi porodica koja se sa brda spušta na more.

– Ovo mi je brat poslao pre mog dolaska ovde. Vidite, muškarac nosi malu torbicu, magarci teret, a žene još veći prtljag i vode decu. Srećna sam što nisam u ovom vremenu živela i što nisam osetila kako su zapravo muškarci u to vreme poštovali nežniji pol – poručila je Marina Abramović.

(dijaspora.news/volimpodgoricu.me/blic.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top