All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Forin polisi: Srbija ulazi s vojskom na sever Kosova. Tramp žmuri, Putin testira

Kosovo, Putin, Tramp, Srbija… U poslednje vreme domaću i svetsku štampu pune natpisi da će nova američka administracija imati velikog uticaja na dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini, da će Putin žrtvovati Kosovo, a da će Srbija (u većini scenarija) iz svega izvući deblji kraj.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Rusija je demantovala tvrdnje da će priznati Kosovo u zamenu za priznavanje Krima, ali dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD, kockanje sa sudbinom Kosova i Srbije ne prestaje da intrigira zapadne poznavaoce prilika na Balkanu.

 Ugledni magazin “Forin polisi” je već objavio nekoliko analiza na tu temu, a poslednja u nizu bila je da će upravo jug Srbije biti prva žrtva nove američke administracije.
Kosovo

Foto: E. Tahirović / TanjugKosovo

Ipak, pre toga, profesor dr Iden Hečajr, gost kolumnista i stručnjak za međunarodne odnose, izneo je još jednu, vrlo sličnu, tezu. On smatra da je vrlo moguće da dođe do nove “martovske” krize na Kosovu, te da je to “odličan način da Rusija testira Trampa”.

“Donald Tramp često ponavlja želju da izbegne sukob s Rusijom što će imati duboke implikacije za buduću stabilnost jednog broja država, a glavna među njima biće Kosovo. Tenzije između Kosova i Srbije naglo su porasle u poslednje vreme, a retorika iz Beograda postaje sve vatrenija. To je nedavno kulminiralo pokušajem Srbije da pošalje voz na kojem je na 21 jeziku bio nalepljen slogan ‘Kosovo je Srbija’. Voz je zaustavljen na granici nakon što je Kosovo rasporedilo specijalne policijske jedinice. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da je došlo do ‘ivice sukoba’ i upozorio da će, ukoliko je neophodno, poslati vojsku na Kosovo”, počinje svoju analizu britanski stručnjak.

Srbi i Albanci ostaju suštinski podeljeni na Kosovu. Srbija odbija da prizna nezavinsot, kao i velesile Rusija i Kina, nastavlja Hečajr.

“Mnogi Albanci su dugo verovali da Srbija samo traži izgovor da pošalje trupe na sever Kosova gde živi većinski sprsko stanovništvo. Većina Albanaca takođe veruje da ih u tome sprečava samo veliki broj NATO trupa i dalje stacioniranih na Kosovu”, nastavlja se.

Izbor Trampa za predsednika, međutim, dovodi u sumnju spremnost Amerike da brani Kosovo.

“Njegovi komentari o suvišnosti NATO pakta i okrenutnost ka Rusiji, blago su prevagnuli balans u korist Srbije. Srpski skorašnji potezi u svetlu izbora Donalda Trampa teško mogu biti slučajnost. Znajući da Rusija ima veću slobodu sad kada je Tramp na vlasti, Srbija može da računa da će ih Rusija podržati ako pokrenu operaciju da, tobože, zaštite Srbe na severu Kosova, i na taj način obmanu NATO”, stoji u analizi koju je objavio “Forin polisi”.

Donald Tramp

Foto: ReutersDonald Tramp

Da li bi Tramp bio voljan da ugrozi odnose s Rusijom zbog ulaska srpskih trupa u pretežno srpski severni deo Kosova, pita se autor analize i odgovara da scenario okretanja glave američke administracije nije nezamisliv.

“Nije teško zamisliti da bi Trampova administracija bila voljna da napusti Kosovo. Projekat izgradnje države čak bi mogao da bude opisan i kao neuspeh Klintonovih koji nikada time nije trebalo da se bave, a malo je verovatno da bi pretežno muslimanski Albanci zaradili simpatije kod Trampovih pristalica”, navodi se.

Ipak, mišljenja je Hečajr, ukoliko sprske snage uđu na Kosovo bez značajne osude iz SAD-a, to bi izazvalo pukotinu u NATO i sugurno dovelo do masovnih nereda među Albancima koji bi “prirodno osećali da su napadnuti od strane Srbije i napušteni od međunarodne zajednice”.

Rata na Kosovu neće biti zahvaljujući tome što međunarodna zajednica zna s kim ima posla. Sve će se završiti kao bura, ali u čaši vode – kaže za “Blic” politički analitičar Vladimir Goati.

“Ovo bi moglo, dakle, da dovede do ponavljanja nasilja iz marta 2004. kada su neredi besneli širom Kosova, a srpska sela i manastiri bili napadani. To bi, dalje, ohrabrilo Srbiju da poveća obim svoje ‘zaštite’ na celo Kosovo što bi moglo dovesti do apsolutnog rata”, piše.

Pripadnici specijalne jedinice "Rosu" na Kosovu

Pripadnici specijalne jedinice “Rosu” na Kosovu

Nestabilnost na Kosovu bi mogla imati ozbiljne posledice po čitav region, posebno Makedoniju i Bosnu.

“Mir i stabilnost na Balkanu ostaju delikatno izbalansirani i nije uopšte jasno ima li Tramp sposobnost – ili svakako volje – da pregovara složenost različitih unutrašnjih i spoljnih državnih situacija”, zaključuje Hečajr.

Ipak, domaći analitičari kažu za “Blic” da nikakvog rata neće biti, te da će se sve završiti kao “bura u čaši vode”.

Dijaspora.news/Blic/Forinpolisi

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top