All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Festival srpskog filma u Torontu

Srpski kandidat za Oskara, film Miloša Radovića, Dnevnik mašinovođe, otvorio je 10. novembra šesnaesti Festival srpskog filma u Torontu, javlja za Program za dijasporu RTS-a Branka Dikanović Trbojević.

Pre projekcije filma priređen je filmski omaž Draganu Nikoliću koji je, svojevremeno, sa filmovima Zona Zamfirova i Lavirint, bio gost ovog festivala.

Veliko intersovanje publike vlada za novi film Emira Kusturice, Na mliječnom putu, čije će prikazivanje u Torontu biti i svojevrsna severno-američka premijera. Prve večeri u Ridžent teatru bilo je jasno da će toliko interesovanje primorati direktora Festivala, Nenada Stankovića, da obezbedi dodatne projekcije.

Na programu festivala su i filmovi Dobra žena Mirjane Karanović, Burek Vladimira Nikolića, Braća po babine linije Radoša Bajića, Heroj i kazna Nebojše Pajkića, Čujte Srbi Gorana Vukčevića, kao i dokumentarni film Magija scenografije Slobodana Ivetića.

Prvi Festival u Torontu održan je 2001. a direktor, Nenad Stanković, kaže da je za proteklih 15. smotri u Torontu prikazano oko stotinak filmova, ono najbolje iz novije produkcije srpske kinematografije.

Festival je davno preboleo početne bolesti u organizaciji pa će i ove godine svi filmovi biti titlovani na engleski jezik. Tako će ih, bez mnogo muke, pratiti i pripadnici treće i četvrte generacija Srba rođenih u Kanadi kao i njihovi kanadski supružnici i prijatelji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top