All for Joomla All for Webmasters
Srbija

FAJNENŠEL TAJMS: Srbija PRVA U SVETU po grinfild investicijama

Srbija je na prvom mestu u svetu po direktnim stranim grinfild investicijama, prema analizi Fajnenšel tajmsa.

– Srbija je, prema globalnom indeksu grinfild stranih direktnih investicija, imala skor od 12,02 poena u 2016. godini, što ukazuje da je ova zemlja jugoistočne Evrope privukla prošle godine 12 puta više takvih investicija nego što bi se moglo očekivati od jedne privrede te veličine – piše Fajnenšel tajms.

Ugledni britanski dnevnik već treću godinu za redom rangira zemlje na osnovu indeksa, koji je ustanovio fDi Intelidžens, odeljenja Fajnenšel tajmsa koje se bavi analizama ekonomskih i finansijskih tokova u svetu, a ove godine Srbija je zauzela prvo mesto na listi, zahvaljujući, kako se navodi, regulatornim reformama, isplativim troškovima rada i pristupu jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Strani investitori su u 2016. godini najavili 77 grinfild projekata u Srbiji, što je, ističe Fajnenšel tajms, skok u odnosu na 57 iz 2015. godine. 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

– Više od polovine projekata, 53 odsto, su u sektoru proizvodnje, prvenstveno u industriji elektronskih komponenti i auto-delova, kao i u sektorima nekretnina i tekstila. Srbija je većinu investitora privukla kao izvozna platforma, pre nego kao tržište samo po sebi – ocenjuje britanski list.

Fajnenšel tajms istovremeno podseća i da je Srbija napredovala za sedam pozicija na 44. mesto na Duing biznis listi Svetske banke, zahvaljujući reformama kojima je skraćeno vreme za registraciju kompanije i izdavanje građevinske dozvole.

Troškovi rada, u fabrici auto-komponenti sa 400 radnika u Srbiji, na primer, upola su manji nego kod regionalnih konkurenata, poput Mađarske i Turske, pokazao je fDi Benčmark.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija, takođe, ima pristup jedinstvenom tržištu EU za svoje industrijske proizvode zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Indeks performansi stranih direktnih grinfild investicija meri atraktivnost zemlje kao destinacije za grinfild investicije u odnosu na veličinu njenog BDP-a. U izradi indeksa, fDi Intelidžens se služio metodologijom koju je razvila Konferencija za trgovinu i razvoj UN (UNCTAD) za ukupne direktne strane investicije, i primenjuje se samo na grinfild ulaganja, a ne na spajanja i akvizicije, kredite unutar preduzeća i druge forme prekograničnih ulaganja.

Foto: Tanjug/Vanja Keser

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Od 94 analizirane zemlje, 68 država ima indeks veći od 1, što znaci da njihov udeo u globalnim grinfild direktnim stranim investicijama nadmašuje njihov udeo u globalnom BDP-u. Indeks manji od 1 ima 26 zemalja, a među deset najvećih ekonomija u svetu samo Velika Britanija (2,29), Indija (2,11) i Francuska (1,06) imaju indeks veći od 1.
(Dijaspora.news/ Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top