All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

Evo zašto je važno da se koža ljušti kada pocrvenimo i pocrnimo – i opasna bolest koju možemo da dobijemo ako se to ne desi

Možda izgleda grozno, ali ljuštenje kože nam bukvalno spasava život

Stavili ste malo manje kreme za sunce, a onda ste zaboravili da je ponovo nanesete. Sada ste crveni kao rak i koža vas neopisivo peče i ljušti pa izgledate kao reptil.

Međutim, da li ste znali da kada se koža ljušti, telo se na taj način oslobađa mrtvih i oštećenih ćelija kože koje su bile izložene opasnih ultra ljubičastim zracima sunca.

“Ultra ljubičasti zraci ozbiljno štete našoj koži. Ozbiljne upale kože vode ka procesu koji je poznat kao programirana smrt ćelija. Tada se ćelije kože gase jer su previše oštećene kako bi funkcionisale pravilno. Svako crvenilo, posebno guljenje kože, je jasan signal da je došlo do oštećenja kože”, tvrdi Džošua Zajhner iz Maunt Sinaj bolnice u Njujorku.

Drugim rečima, naše telo se bukvalno oslobađa mrtvih ćelija koje je oštetilo sunce kako bi nas zaštitilo.

Ovo je jako važno jer u pojedinim slučajevima, ako ćelije prežive a telo ih se ne reši – one funkcionišu sa oštećenim DNK i mogu da postanu kancerogene.

“Rak kože uglavnom može da se spreči. Dovoljno je samo jednom da pocrvenimo i to značajno povećava šanse da u životu dobijemo rak kože”, dodaje Zajhner.

Zato je najbolje da ne preskačete stavljenje kreme za sunce i ne štedite na njoj.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top