All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Evo koliko Crnogoraca živi van granica Crne Gore

Oko 500.000 ljudi našeg porijekla živi izvan granica Crne Gore, pokazuju raspoloživi, ali nepotpuni, podaci Uprave za dijasporu, kazao je Pobjedi direktor te ustanove Predrag Mitrović.

To odgovara grubim procjenama da najmanje „još jedna Crna Gora“ živi van granica matične države.

Mitrović ističe da iseljenici iz Crne Gore žive u raznim krajevima svijeta, od susjednih zemalja, Evrope, preko Južne i Sjeverne Amerike, sve do Južne Afrike i Australije.

“Zemlje sa najvećom koncentracijom iseljenika porijeklom iz Crne Gore su Sjedinjene Američke Države (Njujork, Čikago, Detroit, San Francisko), Argentina (Provincija Ćako), Srbija (Vojvodina) i Turska (Istanbul, Sefakoj, Bursa, Izmir, Adana). Značajan broj naših iseljenika nastanjen je u Njemačkoj, Luksemburgu, Švajcarskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama”, kazao je on.

Za većinu ovih zemalja, nažalost, ne postoje podaci o brojnosti našeg iseljeništva, već samo procjene.

“Prema tim procjenama, oko 100.000 naših iseljenika živi u Turskoj, oko 40.000 u SAD-u, 30.000 u Argentini, 25-30.000 u Njemačkoj, 7.000 u Luksemburgu i isto toliko u Albaniji. Prema raspoloživim podacima posljednjih popisa stanovništva zemalja prijema, 38.527 Crnogoraca živi u Srbiji, 4.517 u Hrvatskoj, 2.667 u Sloveniji, 4.655 u Kanadi, 1.171 u Australiji. Napominjem da je broj naših iseljenika u ovim zemljama daleko veći, naročito u susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj”, saopštio je Mitrović .

(dijaspora.news/Pobjeda)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top