All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

EU U STRAHU zbog jačanja uticaja Rusije na Balkanu, ali ih zapravo plaši nešto MNOGO GORE

U tom regionu “od vitalnog značaja za Evropu”, “tenzije i podele eskaliraju, delimično zbog nezdravih spoljašnjih uticaja koji su destabilizovali nekoliko zemalja u poslednje vreme”, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Evropski lideri su u četvrtak uveče u Briselu izrazili zabrinutost zbog “tenzija i podela” na Zapadnom Balkanu, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je osudio “nezdrave spoljašnje uticaje”. U tom regionu “od vitalnog značaja za Evropu”, “tenzije i podele eskaliraju, delimično zbog nezdravih spoljašnjih uticaja koji su destabilizovali nekoliko zemalja u poslednje vreme”, rekao je Tusk na evropskom samitu u Briselu.

Predsednik Saveta nije pomenuo ni jednu zemlju, ali, po nekoliko diplomatskih izvora u Briselu, Evropljani su na samitu u Briselu posebno zabrinuti zbog uticaja Rusije i Turske na Balkan.

Britanska premijerka Tereza Mej je najavila da će London biti domaćin samita sa zemljama Zapadnog Balkana 2018. godine.

Pominjući tvrdnje o pokušaju puča posle izbora oktobra 2016. u Crnoj Gori koji su, kako tvrdi tamošnje pravosuđe, organizovala dvojica Rusa, Mej je izjavila da EU mora “učiniti više da se suprotstavi kampanjama Rusije za destabilizaciju i dezinformaciju, i osigurati da angažovanje Zapada u tom regionu postane vidljivije”

Naša poruka je jasna: Evropska unija ostaje verna svom obećanju “budućeg proširenja” i u potpunosti posvećeni stabilnosti i prosperitetu tog regiona. Želim da lideri ponovo potvrde evropsku perspektivu Balkana – rekao je Tusk.

Šefica diplomatije EU, Federika Mogerini, posetila je prošle nedelje glavne gradove Crne Gore, Makedonije, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, i Kosova.

Te zemlje – piše AFP – su sve angažovane u procesu približavanja EU, a prve četiri su počele pregovore s Briselom o pristupanju, čak iako je isključeno bilo koje proširenje EU pre 2019. godine.

Po povratku sa Zapadnog Balkana, Mogerini je izrazila “duboku zabrinutost” 28 zemalja EU.

– Neke regionalne tenzije, etničke, ili između zemalja (su) izuzetno opasne, jer mogu unazaditi region za više godina. Mir nikada nije (zauvek) stečen – upozorila je ona ove nedelje, podseća AFP.

(Dijspora.news/beta)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top