All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ERDOGAN U SRBIJI: šta je sve potpisano i koliko novca će biti uloženo (FOTO/VIDEO)

Izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku, rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, a i prema Sjenici, aerodrom u Lađevcima, izgradnja vrtića u Novom Pazaru, rekonstrukcija dva turska hamama, samo su deo investicija koje će se u narednom periodu realizovati u našoj zemlji. Pored najavljene investicije u Kraljevo, proširiće se izvoz naših privrednika

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa delegacijom Srbiji, predstavlja najznačajniju privredno-diplomatski događaj ove jeseni. Tome u prilog govori dogovori postignuti u ova dva dana, dok će se pravi efekti tek videti u dužem vremenskom periodu. U tom smislu, Telegraf.rs vam donosi pregled Erdoganove posete, kroz neverovatne brojke.

S njim je u srpsku prestonicu stiglo 8 MINISTARA, 10 POSLANIKA i 200 PRIVREDNIKA.

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Da sve prođe, kako treba u bezbednosnom smislu, imajući u vidu izazove, koje nosi poseta jednog visokog gosta, ali i prošlogodišnji neuspeli puč u Turskoj, angažovane su velike policijske snage.

Erdogana čuva najmanje 50 LIČNIH TELOHRANITELJA, a osim njegovog obezbeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno brini i oko 3.000 SRPSKIH POLICAJACA. U ovaj posao uključeni su i SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav.

Takođe, specijalnim avionom u Srbiju su dopremljena 2 NAJMODERNIJA HELIKOPTERA “SIKORSKI”, od kojih je jedan Erdogana prevezao od Beograda do Novog Pazara.

No, da se vratimo na konkretne dogovore. Iako je bilo previđeno da dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan u “četiri oka” razgovaraju oko 30 minuta, razgovarali su duže od 1 SATA.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Očigledno da je sasatanka bio plodotvoran, jer je predsednik Vučić rekao da je umesto najavljenih 10, potpisano čak 12 MEĐUDRŽAVNIH SPORAZUMA.

Vučić i Erdogan su potpisali Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju visokog Saveta za saradnju između Srbije i Turske, a ministri vlada dve zemlje nakon toga su potpisali još 11 sporazuma.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči prvi su nakon svojih predsednika potpisali sporazum, odnosno Reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Ministar Ljajić potpisao je sa potpredsednikom Vlade Turske Fikretom Iijčijem i Memorandum o saradnji dve vlade na restaruciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar šuma i voda Turske Vejsel Eroglu potpisali su dva sporazuma o saradnji: jedan o saradnji u oblasti šumarstva i drugi, o saradnji u oblasti voda.

Ministar za urbanizam i zaštitu životne sredine Turske Mehmet Ozhaseki i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti urbanizma između dve vlade.

Ministarka Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Aslan potpisali su Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavošuoglu i srpski ministar obrazovanje Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje u oblasti obrazovanja između vlada Srbije i Turske.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar za urbanizaciju i zaštitu životne sredine Mehmet Ozhaseki potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Turske na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu.

Vukosavljević i ministar za Evropsku uniju Omer Čelik potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada o realizaciji restauracije kupatila Braće Krsmanović u Beogradu.

Ministar za rad, zapoošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministar poljoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije

Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su Protokol o saradnji između resornog ministarstva i Agencije za koordinaciju i saradnju Vlade Turske na realizaciji projekta izgradnje novog objekta materinskog doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak potpisali su Pismo o namerama u oblasti energetike.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, najvažniji je dogovoren u okviru Poslovnog foruma “Srbija-Turska”. Ministar privrede Goran Knežević potpisao je sa predsednikom turske tekstilne kompanije “Taypa Tekstil Giyim” Mesutom Toprakom, Memorandum o razumevanju, koji predstavlja prvi korak ka investiciji od 35 MILIONA EVRA u novu fabriku ovog turskog proizvođača u Kraljevu, koja će zapošljavati oko 2.500 RADNIKA.

Erdogan je imao priliku da u društvu svog domaćina predsednika Vučića prošeta i Kalemegdanom. Tamo ih je dočekalo 5.000 GRAĐANA.

Vučić i Erdogan slikali su se na jednom od bedema iznad ušća Save u Dunav, prvo sami, a zatim im se pridružila i Erdoganova supruga Emina.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ona je prethodno sa prvom damom Srbije Tamarom Vučić, otvorila obnovljeni Dom za nezbrinutu decu Dragutin Filipović Jusa, na Vračaru, i mališanima podelila poklone.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju, TIKA, realizovala je obnovu Doma i obezbedila potrebnu opremu.

Da sve ne bude po uštogljenom protokolu i da se turski gosti osećaju kao kod kuće, pobrinuo se domaćin, predsednik Vučić priredivši prijem u Domu garde, gde je sa visokim gostom razmenio poklone.

Foto: Telegraf

U kreiranju domaćinske atmosfere, pomogao mu je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je pesmom oduševio goste.

NEKOLIKO HILJADA LJUDI je Vučića i Erdogana dočekalo i u Novom Pazaru. Oni su tamo imali susret s 8 ČELNIKA LOKALNIH SAMOUPRAVA.

Posle sastanka je potpisano još 4 SPORAZUMA.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, pravi efekti posete videće se tek u narednom periodu i to pre svega po srpsku privredu infrastrukturu. Izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku, rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, a i prema Sjenici, aerodrom u Lađevcima, izgradnja vrtića u Novom Pazaru, rekonstrukcija dva turska hamama, samo su deo investicija koje će se u narednom periodu realizovati u našoj zemlji. Pored najavljene investicije u Kraljevo, proširiće se izvoz naših privrednika.

Naime, u dugom nizu nabrajanja namirnica koje će se izvoziti u Tursku, nakon soje, graška, ulja i stočne hrane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je i “mantije”.

– Mogućnost izvoza 5.000 tona junećeg mesa, carina nula… 500 tona mantije, što će posebno Pazarcima da bude interesantno – spomenuo je, između ostalog, Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Političku podršku turskim privrednicima za investiranje u Srbiju pružiće upravo Erdogan.

– Daću da ću im podršku za ulaganje u Srbiju – podvukao je Erdogan.

On je ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje sada 800 MILIONA DOLARA i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

 Do kraja godine mogao bi da pređe MILIJARDU DOLARA, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na TRI, odnosno PET MILIJARDI DOLARA u što kraćem periodu – naznačio je turski predsednik.

Tu dolazi i priča oko Turskog toka. Na pitanje kada se može očekivati realizacija tog projekta, Erdogan je naveo da je to projekat koji se radi zajedno s Rusijom i da se nastavlja gradnja ovog gasovoda. O tom projektu se nastavljaju razgovori i on zavisi od Rusije.

– Nadam se, da Putin neće negativno gledati na to i da će gas u što skorije vreme doći do Srbije – rekao je Erdogan.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top