All for Joomla All for Webmasters
Srbija

EKSKLUZIVNO! PATRIJARH IRINEJ: Lepo je da SPC promeni ime, ali se ne selim na Kosovo!

Voleo bih da se usvoji da se imenu pridoda pojam Pećka patrijaršija. Beograd će i dalje biti administrativni centar, kaže prvi čovek Srpske pravoslavne crkve

Ideja da Srpska pravoslavna crkva zvaničnom imenu pridoda odrednicu Pećka patrijaršija, što je predviđeno nacrtom novog ustava SPC, naišla je na odobrenje većine vladika, a patrijarh srpski Irinej u razgovoru za Kurir poručio je da je bi voleo da se to ime usvoji.

– Ono nas vezuje za Pećku patrijaršiju, a preko patrijaršije i za Kosovo. Vidim to kao veoma dobar predlog. Voleo bih da bude prihvaćeno, zašto da ne, radi se o našoj istoriji, prošlosti i crkvi – kaže patrijarh Irinej.

 

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Na pitanje da li će, ukoliko SPC zvanično promeni naziv u maju na Svetom arhijerejskom saboru, i on da se preseli u Peć, patrijarh odgovara:

Istorijski centar

– Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i za Kosovo, mi prihvatamo!

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine. Predviđeno je i da prvi čovek SPC nosi ime arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojoj je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima

Patrijarh: Ne dopada mi se predlog kako će se ubuduće birati patrijarsi

Mnoge promene

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha. On će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta. Ukoliko ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Međutim, patrijarhu Irineju se više dopada dosadašnji izbor, odnosno glasanje „apostolskim žrebom“ – nasumičnim izborom jedne od tri koverte s imenima kandidata.

– Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno – kaže patrijarh Irinej.

 

FOTO: PROFIMEDIAEpiskop Ignatije Midić

PEĆ JE SEDIŠTE SPC

Episkop požarevačko-braničevski Ignatije Midić, koji je bio član komisije koja je radila na izradi novog ustava SPC, kaže da je to tekst koji je na neki način popravio prethodni ustav:

– Naše sedište je i danas u Peći, gde se patrijarh i ustoličuje nakon izbora. To dokazuje da je Srpska pravoslavna crkva nastavak Pećke patrijaršije. Episkopi su nacrt ustava dobili na uvid, pregledaće to do Sabora i daće svoje primedbe ukoliko ih budu imali. Pretpostavljam da će se usvojiti, ali to se nikada ne zna.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top