All for Joomla All for Webmasters
Planeta

DŽINOVSKI PITON ŠOKIRAO SVET: Pronašli zmiju veću od jednospratnice, a evo šta su morali da urade s njom! (FOTO)

MAJAMI – U nacionalnom parku Big sajpres na Floridi ulovljena je džinovska ženka burmanskog pitona, jedne od najvećih vrsta zmija na svetu.

Ženka je bila dugačka 5,18 metara i teška 63 kilograma. Zmija je eutanazirana u okviru kampanje za kontrolu ove vrste zmija na jugu SAD jer nanose veliku štetu lokalnim životinjskim vrstama.

– Ovo je definitivno najveći piton koji je pronađen u našem nacionalnom parku. Uhvatili smo je zahvaljujući novoj taktici – poručili su nadležni.

BROJKE

73 jajeta je ovaženka položila
5,18 metara dugačka
63 kilograma teška

Zaposleni u parku u potrazi za ženkama stavljaju radio-odašiljaše na mužjake. Oni ih potom odvode do hranilišta i mesta gde se okupljaju ženke.

– Svi smo koncentrisani na kontrolu ove invazivne vrste koja predstavlja opasnost za lokalne divlje vrste – dodali su iz nacionalnog parka.

Nadležni navode i da su uništili 73 jajeta koja je ova ženka bila položila.
Iako se radi o impresivnom primerku ženke burmanskog pitona, to nije najveća zmija ove vrste ulovljena na Floridi. Naime, 2013. na Floridi je ulovljen piton dugačak 5,68 metara. Oni su se na Floridu naselili sredinom sedamdesetih, kad su ih građani držali kao kućne ljubimce, pa ih posle puštali u divljinu. U poslednje dve decenije ulovljeno ih je više od 1.800 primeraka.

Prirodno stanište burmanskih pitona je jugoistočna Azija, mogu da narastu i preko šest metara i budu teški preko 70 kilograma.

Dijaspora.news/Kurir/A. P.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top