All for Joomla All for Webmasters
Magazin

Dva čudotvorna izvora koja se nalaze se između tri pravoslavne crkve: Meštani tvrde da zaceljuju rane i podižu nepokretne (FOTO)

Dva čudotvorna izvora od kojih jedan lekovitu moć navodno ima sredom, a drugi nedeljom.

U starom delu Velesa, gradića u centralnoj  Makedonije, jedan blizu drugog, postoje dva čudotvorna izvora.. Oba, navodno, imaju lekovita svojstva , ali u različite dane, jedan samo sredom, drugi nedeljom.

Poznatiji izvor je onaj blizu mesta zvanog Dolni Dućani u Ulici Maksim Gorki. Ljudi koji žive u blizini su ga uredili i postavili česmu da se lakše natoči voda.

Lekovitu moć ovog izvora otkrila je početkom oktobra 1974. godine Trajanka Taseska, žena iz Prilepa, sa juga Makedonije, a za njega je doznala iz sna. Tako barem tvrdi Đorđi Stefanov, koji živi blizu izvora i koji je toj ženi pomogao da uredi prvi od dva izvora.

Foto: galama club

– Došla je žena sa svojih 40, 45 godina i počela da uređuje mesto oko izvora koje je bilo obraslo sa travom i korovom. Bilo je i pijavica. Iako su se one lepile za njene ruke i noge, ona je neumorno radila više dana. Od mene je potražila daske da bi uredila i betonirala izvor. Rekla mi je da se zove Trajanka i da je iz Prilepa. Imala je muku koja ju je tu dovela, a u snu joj se javio glas i pokazao joj gde tačno treba da dođe – prenosi svedočenje Đorđija Stefanova skopski portal galama.club.

Trajanka je, prema njegovim rečima, imala nepokretnog sina. Ona i njen suprug su nosili dete kod raznih doktora, ali leka nije bilo. Išli su i van Makedonije, ali je sin i dalje ostao nepokretan.

– Jedne noći u snu joj se javio glas i poručio joj da ode u Veles. Rekao joj je da na mestu između tri crkve i puta koji vodi ka prvoj postoji izvor. Ona je svoj san o lekovitom izvoru ispričala mužu, ali on za to nije hteo ni da čuje. Verovao je samo lekarima. Pod uticajem muža, žena je zanemarila poruku iz sna. Međutim, posle izvesnog vremena, san joj se ponovio. To je bio znak da Trajanka sedne u autobus i ode u Veles. Zahvaljujući jasnim oznakama koje su joj se javile u snu odmah je pronašla izvor, iako nikada do tada nije bila u Velesu – priča Đorđi Stefanov.

Radila je sama tri, četiri dana. Očistila je izvor koji se do tada nije koristio, uredila je mesto oko njega, a na betonskoj ploči je napisala svoje ime i datum kada je to radila – 6. oktobar 1974. godine. Taj natpis i danas stoji pored izvora.

Foto: galama club

Kada je završila posao, Trajanka se pozdravila sa komšijom Đorđijem i otišla u Prilep. Posle izvesnog vremena ponovo se vratila u Veles i kod izvora je ponovo srela Đorđija. Tada mu je ispričala da ju je, kada se vratila u Prilep, kod kuće dočekalo čudo. Sin ju je, koga je nepokretnog ostavila da leži u krevetu kada je krenula u Veles, kada se vratila kući dočeko – sedeći.

Trajanka je, priča Đorđi, sinu davala da pije vodu sa izvora, nakon čega je dete polako, bez ičije pomoći počelo da se kreće. Od tada se veruje da je izvor čudotovoran i da njegova voda ima lekovitu moć samo ako se pije sredom.

Desetak metara dalje od tog izvora nalazi se drugi, nazvan “Sv. Nedelja”. I on, prema verovanjima, ima lekovitu moć.

– Na ovaj izvor se dolazi samo u nedelju. Ljudi na njemu peru ruke i noge jer se veruje da voda iz ovog izvora leči i zaceljuje rane, a deluje samo u nedelju, i to pre izlaska sunca, kaže Đorđi.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top