All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

ĐUKANOVIĆ: Domaće i strane strukture htjele da osujete evropsku budućnost Crne Gore

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović sastao se sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i u srdačnom i otvorenom razgovoru, tokom radne večere, Đukanović i Han su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, i daljim perspektivama u procesu evropske integracije.

„Predsjednik DPS-a je podsjetio na ukupna dešavanja koja su karakterisala politički ambijent u susret parlamentarnim izborima, na dan održavanja izbora i nakon proglašenja rezultata. On je istakao da nema sumnje da je namjera tih aktivnosti domaćih i inostranih struktura bila zaustavljanje Crne Gore na putu NATO integracija, i da se osujeti njena evropska budućnost. Đukanović je naglasio da je kad se uzme u obzir ova činjenica da je na djelu bila veoma direktna i otvorena angažovanost eksternih izvora u predizbornoj kampanji, pobjeda Demokratske partije socijalista jos značajnija, jer potvrđuje čvrstu opredjeljenost crnogorskih građana da biraju proevropsku i prozapadnu budućnost zemlje“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Uzimajući u obzir i izvještaj Posmatračke misije OEBS/ODIHR, Đukanović je konstatovao da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema vjerodostojno utemeljenje, ukazujući na nekonzistentnost pojedinačnih struktura opozicije, ali i na njihove idelološki suprotstavljene stavove.

„Đukanović je podvukao da je Demokratska partija socijalista pokazala demokratski iskorak ponudom opoziciji da uzme učešće u vlasti i formiranjem Vlade izbornog povjerenja, nadajući se da to može biti model političkog djelovanja i u budućnosti, te da vrata DPS-a ostaju otvorena za sve koji su spremni da prate kurs državne politike. On je dodao da je i novi predsjednik Vlade izrazio spremnost da se uspostavi dijalog, kako bi se obezbijedili uslovi da se opozicija vrati u parlament“, saopšteno je iz DPS-a.

 Komesar Johanes Han je, kako se dodaje, ocijenio da je Crna Gora ostvarila napredak u prethodnom periodu u procesu evropske integracije, o čemu govori i Izvještaj EK koji je temelj za nastavak saradnje u narednom periodu.

„Han je pozdravio proevropski kurs Demokratske partije socijalista i njenu ulogu u izgradnji pluralizma i demokratije u crnogorskom društvu u prethodnom periodu ukazujući na važnost da se i u narednom periodu omogući klima koja neće uticati na dalji napredak integracionih procesa. U tom smislu, Han je naglasio da bojkot opozicije u Parlamentu nije održivo stanje za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i izrazio nadu da se putem dijaloga i kompromisa dođe do konsolidacije političkih prilika i povratka opozicije u Parlament, naročito onih struktura koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

(CdM)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top