All for Joomla All for Webmasters
Srbija

DRAGOLJUBA (16) ŽIVOT NIJE MAZIO, OSTAO JE BEZ OCA I MAJKE, A ODRASTAO BEZ STRUJE: A onda je CELO SELO stalo uz ovog MOMKA! (FOTO)

Dragoljub je rastao u teškim i nehumanim uslovima.

Mladi iz Kraljevaca kod Rume pokrenuli akciju pomoći maloletnom sugrađaninu Dragoljubu Nikoliću (16), koga život nije mazio.

 

U akciju se ubrzo uključilo čitavo naselje, piše Sremskomitrovački portal.

 

Dragoljub je ostao bez oba roditelja i rastao u teškim i nehumanim uslovima. Da više nije sam i da će imati prijatelje kao podršku u svemu dokazali su mu članovi Nezavisne omladinske organizacije iz ovog sela, preko koje se uključila i mesna zajednica.

 

Kroz razne akcije, svi zajedno su uredili i opremili dom svog maloletnog sugrađanina, kako bi mu bar donekle stvorili normalne uslove za život. I tu nije kraj borbe za ovog srednjoškolca.

 

Dragoljub je sa 14 godina ostao bez majke, a godinu kasnije umro mu je i otac. U strahu kako da nastavi život sam, potražio je utehu kod polubrata u Rumi, ali putevi su im se brzo razišli, pa se vratio u selo.

 

– Njegova porodica živela je od socijalne pomoći. Kuća je bila zapuštena i bez struje. Živeli su u mraku 14 godina. A onda, kada se vratio u tu kuću pre šest meseci, naša omladina iz sela prva je predložila da mu se nekako pomogne. Taj predlog izneo sam na sastanku saveta mesne zajednice i jednoglasno smo ga usvojili. Odmah smo svi zajedno zasukali rukave i krenuli na posao – priseća se Nikola Čanadžić, predsednik saveta MZ Kraljevci.

 

 

Dragoljub je odrastao u teškim uslovima Dragoljub je odrastao u teškim uslovima FOTO: MITROVICA.INFO

 

Akcija je započela menjanjem polupanog crepa na krovu, kako kuća više ne bi prokišnjavala, pa se prešlo na uređenje unutrašnjosti. Za početak su osposobili jednu sobu, ubacili peć na drva, krevet, ormar, pa Dragoljub zasada koristi samo taj deo kuće. Od srede mu je priključena i voda, tako da je ostalo da se ugrade bojler i slavine, kako bi mladić mogao da koristi i kupatilo.

 

 On je divno dete, poslušno, i mi želimo da ga izvedemo na pravi put, da postane dobar čovek, suprug, otac. Prva godina je ugostiteljske škole i redovno ide na nastavu. Kupili smo mu knjige, odeću, obuću, sada treba da mu uzmemo uniformu koja košta oko 3.500 dinara. Ni nama nije lako, ali pokušavamo na sve načine da svi zajedno pomognemo Dragoljubu –govori prvi čovek sela, prisećajući se prvog susreta sa ovim šesnaestogodišnjakom.

 

Iako mu je staratelj Centar za socijali rad u Rumi, on nije prihvatio njihov predlog da se hrani u Narodnoj kuhinji, jer mu nije izvodljivo da odlazi u grad po topli obrok. Njega iz škole sa jelom na stolu dočekuje Mirela Pejić, koja je predsednica KUD „Kraljevci“.

– Ona mu kuva i čim dođe iz škole, bez obzira da li se vraća iz prepodnevne ili popodnevne smene, najpre odlazi kod nje kući da jede – kaže Nikola, koji ovom prilikom zahvaljuje Mireli na ovom humanom gestu.

 

 

Kraljevčani sa puno lepih reči govore o ovom dečaku, koji nije bio u mogućnosti da promeni život. Oni bi bili zahvalni kada bi se majstori i drugi humani ljudi javili da pomognu kako bi se i ostatak kuće što pre sredio, da bi i Dragoljub mogao da živi kao sav normalan svet.

Dragoljub nije odrastao uz električnu energiju. U kući u kojoj su živeli ostao je dug od 24.000 dinara, koji treba da se plati, da bi se struja ponovo uključila. Međutim, kako objašnjava Nikola, problem su i stare instalacije koje su sada nova kočnica u rešavanju ovog problema.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top