All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Doktorka u valjevskoj bolnici rekla da Anino stanje nije opasno: Do zore je bila mrtva

Dilomac Policijske akademije Ana Perendija (28) iz Ljiga umrla je pre dve godine, a njeni roditelji još pokušavaju da saznaju istinu o smrti svog deteta. Devojka, koja ranije nije imala nikakvih zdravstvenih problema, primljena je u valjevsku bolnicu zbog bola u grudima, a sledećeg dana je umrla u Kliničkom centru u Beogradu.

Iako je Lekarska komora Srbije ukazala da je u Aninim slučaju došlo do propusta lekarke koja je primila u valjevskoj bolnici, Više tužilaštvo u Valjevu je odbacilo krivičnu prijavu protiv lekarke ovdašnje bolnice.

Anini roditelji Slobodan i Gorica Perendija smatraju da je do smrti njihovog deteta došlo zbog pogrešno postavljene dijagnoze. Ani je pozlilo 15. marta 2015. godine i tada je sanitetom iz Ljiga prebačena u valjevsku bolnicu.

– Na prijemu u bolnici je najpre data pogrešna dijagnoza da je u pitanju akutni infarkt miokarda, da bi potom doktorka rekla da ipak nije to, već da nije “ništa opasno” i naložila da našoj ćerki bude urađena koronografija, koja je prekinuta posle samo 11 minuta, jer je Ani pozlilo i izgubila je svest, pa je odmah reanimirana i prebačena na intezivnu negu – pričaju roditelji preminule devojke.

Foto: Telegraf

Iste večeri, Ana je zbog teškog stanja prebačena u Beograd i narednog dana, pred zoru, umrla – kažu roditelji.

U otpusnoj listi navedeno je da je uzrok smrti Ane Perendije zapaljenje srčanog mišića i kardiološki šok, dok u obdukcionom nalazu stoji i da je došlo do probijanja jetre, zbog čega je u trbušnoj duplji Ana imala 760 mililitara krvi.

– Obdukcioni nalaz čekali smo punih šest meseci, zbog čega su se istražne radnje o okolnostima smrti našeg deteta odužile na pune dve godine. Sada je usledio novi šok jer je tužilaštvo odlučilo da odbaci prijavu za teško delo protiv zdravlja ljudi, iako je sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju u Kragujevcu utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka – kažu roditelji.

Ana sa majkom/Foto: Telegraf

– Oni su naveli da je pre koronografije Ani trebalo uraditi ultrazvuk srca, kako bi se isključila teška stanja zbog kojih je preminula, kao i da je doktorka po zakonu morala da dobije Aninu pismenu saglasnost za koronografiju – dodaju.

Kako saznajemo, tužilaštvo u Valjevu je zaključilo da je smrt mlade Ljižanke “prirodna i nastala usled akutnog zapaljenja srčanog mišića sa jako burnom kliničkom slikom”, te da nije bilo propusta lekara u radu.

Anini roditelji, međutim, smatraju da je do smrti njihove ćerke došlo do greške lekara. Pošto tužilaštvo nije prihvatilo predlog za superveštačenje, oni poručuju da neće odustati od borbe da se sazna istina o Aninoj smrti i najavljuju privatnu tužbu.

(dijaspora.news/S.S/telegraf)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top