All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Dobar Americi, loš Srbiji

Svetski priznati genetičar Miodrag Stojković iz Leskovca dve godine provešće na Institutu najprestižnijeg fakulteta Harvard, potvrđeno je “Vestima” u bolnici SPEBO, specijalnoj klinici za lečenje steriliteta, koju je doktor sa suprugom Petrom otvorio u rodnom gradu pre 11 godina.

Iako je aktivan na Tviteru, dr Stojković ovu informaciju nije podelio sa korisnicima društvene mreže: Ipak, lokalni mediji objavili su da će srpski genetičar i jedan od najvećih stručnjaka iz ove oblasti biti na čelu tima za istraživanje matičnih ćelija čuvenog američkog univerziteta.

Poziv sa Harvada se ne odbija, jasno je svakom ko se ikada latio nekog naučno istraživačkog posla. U srpskoj javnosti ostaje dilema da li će posle njegovog odlaska u SAD sa istim kapacitetom nastaviti da radi klinika u Leskovcu, koja je omogućila dolazak na svet desetina beba, čiji su roditelji godinama vodili bitku sa sterilitetom.

Stojkovićev angažman u SAD dovodi u pitanje i kako i kojom brzinom će da napreduje nacionalni projekat Centar za matične ćelije, u kojem je naš poznati genetičar predano radio.

Kao naučnik sa H indeksom 60 (merilo uspesnošti naučnika), možda i jedini koji ima tako visok rejting a da radi u Srbiji, bio je ignorisan i saplitan u projektima koje je inicirao.

Dr Stojković, podsetimo, prošle godine nije prošao ni prvi krug izbora za dopisnog člana SANU i pored njegovih nesumnjivih naučnih referenci, kao što je pomenuti H indeks i 150 objavljenih radova u najprestižnijim međunarodnim naučnim časopisima. Izabrani su kandidati sa znatno slabijim naučnim rejtingom i dostignućima. Oni su, međutim, bili mnogo manje glasni u kritici društvene stvarnosti u Srbiji od Stojkovića, člana opozicione Demokratske stranke

Još jedan “ekspres doktor”
U srpskoj zbilji, gde ministri finansija i policije i dalje obavljaju odgovorne funkcije iako ih ozbiljni naučni krugovi optužuju za plagiranje doktorata, nije čudo što se uz vest o odlasku dr Stojkovića ostavljaju komentari da je to slika “prave Srbije” – zemlje iz koje odlazi pravi doktor nauka, dok istovremeno jedan vatrogasac, političar iz vladajuće stranke, preko noći postaje doktor nauka.

Rada Trajković, predsednik Evropskog pokreta Srba na KiM, naime, tvrdi da je predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić na prošlim izborima bio vatrogasac, a da je na ovim doktorirao.

 

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top