All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Digao region na noge! Leon Lučev: Nije mi u genetskom kodu da mrzim Srbe!

Šibenski glumac Leon Lučev i ratni veteran iz devedesetih izneo je na Fejsbuku svoj stav o trenutnoj situaciji u ključnoj filmskoj instituciji u Hrvatskoj koju su razna udrženja ratnih veterana optužila “za finansiranje i promovisanje antihrvatskih pamfleta”.

Velika bura digla se na kulturnoj sceni Hrvatske pošto je Hrvoje Hribar, čelnik Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), prošle nedelje dao ostavku posle negativnog nalaza državne revizije i burnih reakcija nekih udruženja ratnih veterana.

Hrvatski Državni ured za reviziju našao je neke nepravilnosti u radu HAVC-a i sugerisao uvođenje prakse po kojoj nijedan film u Hrvatskoj neće moći da se snimi bez odobrenja Vlade, što su tamošnje filmadžije dočekale sa velikim negodovanjem.

Lučev je i sam učestvovao u ratu u Hrvatskoj iz koga je izašao 1992. sa 60 odsto invaliditeta. General Mladić zvao ih je Mazalinove ustaše, piše Lučev na svojoj Fejsbuk stranici.

“Ne razmišljaju svi branitelji isto. Ali svi smo bili u istim govnima, delili istu bol, rane, PTSP, traume, teskobe… Zašto smo različiti. Moje dede i bake bili su partizani. Nisam se mogao poistovetiti s ustaštvom. Fašizam mi nije u genetskom kodu. Nisam mrzeo. Devojka Sanja, koju sam tada voleo, bila je Beograđanka. Nisam mogao mrzeti Srbe kao narod. Ni to nemam u genetskom kodu” napisao je glumac.

“Iz perspektive sebe kao branitelja pišem ovo kako bih baš kao takav branitelj i s dubokom verom da ovakvih branitelja ima puno dao podršku institucijama, delovima ovog sistema koji vrede, koji su to praktično dokazali i potvrdili, koji u sebi nose poruku onoga za što sam se borio i borim. Poruku slobode”, stoji u postu na Fejsbuku

“Jedna od tih institucija je HAVC. Institucija iza koje stoji jedan život i jedna karijera. Da, dobro ste čuli. Jedan život. Život Alberta Kapovića osnivača tog centra. On je dao život da bi se danas u svetu gomilale filmske nagrade i govorilo o hrvatskom talasu. Da bi se govorilo o jednoj od najboljih evropskih filmskih institucija”, piše, između ostalog Lučev, član ansambla riječkog HNK”, napisao je između ostalog glumac.

(Dijaspora.news/vesti.online)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top