All for Joomla All for Webmasters
Srbija

DEVOJČICA IZ KNEZA RASTUŽILA JE SRBIJU, A EVO ŠTA JE SADA SA NJOM: Pronašli su njene roditelje, čeka ih kazna!

Devojčica ne starija od četiri-pet godina, koja svira na gitari i prosi u centru Beograda, identifikovana je od strane nadležnih, pronađeni su njeni roditelji, i Gradski centar za socijalni rad (GCZSR) ih je upozorio da će im, ako se ovakve situacije ponove, dete biti čak i oduzeto!

Kako su istakli iz GCZSR, mere povodom ovog slučaja preduzete su istog dana i nadležnima prijavio slučaj.

– Nakon saznanja o ovom slučaju, radnici nadležnog Odeljenja u saradnji sa pripadnicima policije realizovali su hitnu intervenciju sa ciljem uspostavljanja bezbednosti deteta. Stručni radnici su utvrdili identitet roditelja, stanje u kom se dete nalazi kao i razloge zbog kojih se ono našlo na ulici – kažu iz Gradskog centra za socijalni rad.

Oni, takođe, navode da su roditelji “oštro upozoreni da izlaganje deteta ovakvom vidu zloupotrebe može ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje i razvoj deteta”.

– Roditelji su upoznati sa svojim pravima i obavezama i oštro upozoreni da mogu snositi ozbiljne posledice kao i da Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva, može po hitnom postupku izdvojiti dete iz porodice. Takođe, pripadnici policije su preduzeli mere iz svoje nadležnosti – rekli su iz Centra.

U nastojanju da saznamo nešto više o devojčici sa gitarom, čija je slika tokom prethodnih dana šokirala i rastužila Srbiju, izašli smo na ulice Beograda i pitali prolaznike znaju li išta o njoj.

FOTO: PRINTSCREEN/ TWITTER

Premda devojčica danas nije bila na najprometnijim ulicama u centru grada, od građana smo dobili informacije da je viđana i ranije, i to na različitim lokacijama, od Ulice kneza Mihaila, ispred Beograđanke, preko Terazija, pa sve do Knez Mihailove i Trga republike.

– Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali mislim da sam je video, šetala je sa majkom i sa gitarom na ramenu. Bilo je veče, ali mogu reći da je majka delovala kao jako pristojna žena, lepog izgleda. Možda to i nije bila majka, ne znam. Sreo sam ih u blizini Doma omladine, a pažnju mi je privukla upravo gitara – rekao je jedan od prolaznika, iznenađen činjenicom da je ta slatka devojčica prosila i tražila novac za hranu.

Nije mali broj onih koji su primetili devojčicu.

FOTO: PROFIMEDIA

– Video sam je pre nekoliko meseci na ulici, bila je sa nekom kucom, ali je isto tako držala gitaricu u rukama. Sve dok nije došla neka žena da je odvede. Bila je sasvim normalna, sređena – rekla nam je prodavačica iz jedne radnje na Terazijama.

U razgovoru sa našim sugrađanima, saznali smo i da su ovakvi slučajevi previše česti, a mogli smo primetiti i da nisu baš raspoloženi za priču o istima.

– Ovde svaki dan neko dete prosi, a natpisi na kutijama ispred dece uvek su isti: “Gladan sam”, “Hladno mi je”, “Pomozite mi da kupim lekove” i slično. Ono što je neverovatno jeste da ljudi i dalje daju pare, znajući da te pare idu ljudima koji iskorišćavaju ovu decu i da tako dajemo vetar u leđa istima da nastave sa ovom zloupotrebom. Još gore je što su deca uvek sama, a jasno je da deca od tri, četiri godine nisu u stanju da napišu ove natpise – izjavio je vidno zabrinut radnik jednog od trgovinskih objekta na Terazijama.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top