All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DEČAK (12) IZ NIŠA UKRAO AUTOBUS, JURILO GA 10 POLICIJSKIH PATROLA: Scenario koji je teško zamisliti i u petparačkom filmu!

Dečak star 12 godina iz Niša koji je 15. oktobra sa parkinga u Beogradskoj ulici ukrao međugradski autobus požarevačkog prevoznika „Ariva“ i vozio ga niškim ulicama, krenuo je kod svog dede da se pohvali jer mu je životni san bio da vozi autobus, saznaje „Blic“.

Iako se kretao najprometnijim saobraćajnicama, mališan nije „zakačio“ ni pešake ni druga vozila, pa je ukradeni autobus bez ogrebotine vraćen vlasniku.

Ovaj nestašluk, koji je mogao skupo da košta i vozača i druge učesnike u saobraćaju, proći će bez kazne jer su deca mlađa od 14 godina potpuno krivično neodgovorna.

Šef niške poslovnike ovog prevozničkog preduzeća Srđan Cekić, priznaje da se šokirao kada je saznao ko im je ukrao autobus.

– Vozilo je bilo parkirano u Beogradskoj ulici odakle je trebalo da uđe na autobusku kako bi krenuo za Požarevac. U njemu nije bilo nijednog putnika, a vozač je izašao na pauzu do polaska na put. Mališan je to iskoristio, došunjao se do vozila i na silu otvorio srednja vrata. Ušao je u autobus i upalio ga ključevima koji su bili u bravi. Prema mojim saznanjima vozio je pet, šest kilometara, dok nije zaustavljen – priča Cekić.

– Dečaku je životni san da vozi autobus. Nikome nije jasno kako je naučio da vozi tako veliko vozilo. Kao mali se često vozio autobusom pa je gledao vozače u gradskom prevozu kako startuju autobus i menjaju brzine, ali je prosto neverovatno da tako nešto sam nauči.

Ovo mu, inače, nije prvi put da se nađe za volanom. Ranije su ga zatekli za upravljačem automobila jedne svoje rođake, ali autobus je mnogo veći, i odrasla osoba bi se zamislila pre nego što sedne za vozan autobusa i sa vozačkom dozvolom a kamo li dete, pričaju poznanici.

Dečak je rešenjem Centra za socijalni rad u Nišu smešten u hraniteljsku porodicu pre pet meseci. On se toga dana javio hraniteljima i pitao da ide da se prošeta po kraju u kojem živi. Hranitelji su mu dozvolili, uz obećanje da vrati za dva sata, ne sluteći šta će da uradi. Pošto ga nije bilo posle četiri sata, zvali su ga na telefon, ali se nije javljao. Onda ih je pozvala policija.

– Dečak se smejao kada je došao kući. Pričao je da ga je jurilo 10 policijskih vozila dok je vozio autobus po celom gradu. Rekao je da je morao da se zaustavi jer su mu preprečili put. Očigledno je da je to za njega bila odlična zabava ali je sreća da nije zgazio nekog pešaka ili izazvao saobraćajnu nesreću s obzirom da ima svega 12 godina i da još nema položen vozački ispit – pričaju u naselju u kojem dečak živi.

Kako je „Blic“ pisao, dečak je podigao nišku policiju na noge nakon što je prijavljeno da ukradenim međugradskim autobusom vozi po Nišu! Saobraćajce je alarmirao jedan komunalni policajac kome se učinilo da za volanom autobusa sedi dete, nakon čega je počela potera. Dečak je uspeo da pređe šest kilometara autobusom od Beogradske do Hilandarske ulice, bukvalno ga ne ogrebavši, pre nego su ga policajci pronašli i zaustavili.

Policija je podnela nadležnom tužilaštvu izveštaj jer dečak ima samo 12 godina i krivično ne može da odgovara do svoje 14. godine.

U Centru za socijalni rad u Nišu kažu da će preduzetei sve zakonom propisane mere.

– Dečak je do sada bio u kategoriji dece bez roditeljskog staranja i sada se prvi put evidentira kao dete sa poremećajem u ponašanju. Centar će uraditi dijagnostiku i preduzeti sve potrebne mere. Utvrdiće se zašto je došlo do poremećaja ponašanja i da li je bilo propusta u postupanju hranitelja. Započećemo savetodavni rad a očekujemo i dopis tužilaštva o celom slučaju – kaže pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Javorka Milenković.

Poslednji slučaj pre 10 godina

U Centru kažu da ovakvi slučajevi nisu česti u praksi.

– Imali smo poslednji put sličnu situaciju pre 10 godina ali do sada nije bio slučaj da je u pitanju krađa autobusa – kažu u Centru.

Krupniji od vršnjaka

Kako saznaje „Blic“ dečak je malo krupniji od svojih vršnjaka tako da kad sedne na mesto vozača autobusa može da dohvati papučice za gas, kvačilo i kočnicu.

On je šest kilometra vozio autobus ne oštetivši ga, iako je prolazio kroz dva semafora na izuzetno frekventnim raskrsnicama, kao i preko dva kružna toka.

dijaspora.news/Branko Janačković,Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top