All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS SU SVETI VRAČI: To je slava lekara, i jednu stvar nikako ne bi trebali da radite

Pravoslavni vernici danas obeležavaju slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatu i kao Sveti Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Veliki broj pravoslavnih domova ove svece obeležava kao krsnu slavu.

Ovaj praznik se obeležava se i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

 

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

Kozma i Damjan su braća, rodom iz Azije. Upamćeni su po dobrim delima, pa su dobili od Boga dar isceljenja. Tako su poklanjali zdravlje dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć.

Jedan događaj je pokvario njihove odnose: navodno je Kozma jako bio ljut na Damjana kada je od jedne žene po imenu Paladija, koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja.

Oni, koji su bili poznati po tome da nikada ništa za uzvrat izlečenja nisu uzimali, odjednom su uzeli nešto.

 

Zato se Kozma uvredio i tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.Ipak, svetitelji su sahranjeni jedan pored drugog u Feremanu.

Zbog toga što su lečili druge celog života, prozvali su ih i sveti Vrači.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Na današnji dan se, po narodnom verovanju, treba moliti za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top