All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS SLAVIMO NAJVEĆU SRPSKU SVETICU I ZAŠTITNICU ŽENA – SVETU PETKU: Na njen dan se dešavaju ČUDA a evo šta nikako NE SMETE DA RADITE

Srpska pravoslavna crkva slavi danas prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Petka Trnova, jednu od svetiteljki istog nadimka koje čine u narodu veoma poštovan kult Svete Petke.

 

Sveta Petka je bila rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živela je u drugom veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima. Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, silno mučena i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.Njene mošti kasnije su prenesene u Carigrad.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne i svake godine se slavi 8. avgusta. Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu iako nije „zapovedni praznik“ (crveno slovo). Ponegde se proslavljaju i zavetne i manastirske slave.

 

Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letni „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija. Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.Na ovaj praznik treba izbegavati sve teže poljske i kućne poslove. Na dan Trnove Petke, žene ne treba da peru veš na ruke, da mese hleb, rade bilo kakve ručne radove, jer prema narodnom verovanju trnuće im ruke cele godine.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top