All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Danas je Sveti Teodosije: Ako verujete, izgovorite ove reči

Sveti Teodosije Veliki rođen je u oblasti Kapadokije od čestitih roditelja. Kao mladić posetio Simeona Stolpnika, koji ga je blagoslovio, i prorekao veliku duhovnu slavu.

S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe.

Tu se nastanio i otpočeo sa podvizima. Uskoro se skupilo oko njega mnogo monaha raznih jezika. Zato je sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd.

Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i – gladovanje.

Teodosije je bio uzvišen primer života svim monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svia hrišćanskim dobrim delima. I Bog ga je obdario darom čudotvorstva, molitva mu je bila na na usnama danju i noću.

Foto: saintandrewgoc.org

Foto: saintandrewgoc.org

Umro je  (529. godine), kada je imao 105 godina.

Njegova molitva glasi ovako:

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante.
Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše”.

Dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top