All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS JE SVETI JOVAN ZLATOUSTI Danas bi njemu u čast trebalo da PROČITATE NEŠTO

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik posvećen  Svetom Jovanu Zlatoustom, svetitelju i reformatoru koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Danas se ceni u celom hrišćanskom svetu, a navodno je za života bio omiljen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Sveti Jovan Zlatousti na vizantijskom mozaiku iz IX veka u Aji Sofiji. Foto: Wikimedia Commons/Ch.Andrew

Sveti Jovan Zlatousti na vizantijskom mozaiku iz IX veka u Aji Sofiji. Foto: Wikimedia Commons/Ch.Andrew

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se slavi kao krsna slava u našoj zemlji. On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

U nekim krajevima se veruje da onaj ko na današnji dan prekine nit, time ugrožava svoj život.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top