All for Joomla All for Webmasters
Običaji

Danas je Obretenje glave Jovana Krstitelja: Ne dirajte noževe inače će vas stići užasna sudbina!

Postoji dobar razlog za to

Obretenje glave Jovana Krstitelja, koji Srpska pravoslavna crkva obeležava danas, veliki je hrišćanski praznik posvećen čudotvornoj glavi ovog sveca.

Carica Irodijada, žena Irodova, bila je zla i plašila se da će svetitelj da vaskrsne, pa je naredila da se ovom proroku odseče glava.

Posebno je vodila računa o tome da mu se telo i glava ne sahrane zajedno. Iz tog razloga je Jovanovu glavu zakopala na skrivenom mestu, duboko u zemlju.

Međutim, njena dvorkinja Jovana nije mogla da trpi da glava božjega čoveka ostane na takvom mestu, pa ju je tajno iskopala i odnela u Jerusalim, gde je sahranjen na Gori Jeleonskoj.

Car Irod nije znao ništa o svemu tome, pa iz straha od priča da Isus čini čudesa, priznao je da je to Jovan koga je posekao, a koji je, izgleda ustao iz mrtvih.

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovao je u Hrista, ostavio položaj i sujetu svetsku i zamonašio se.

Kao monah, s imenom Inokentije, živeo je na Gori Jeleonskoj baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Pošto je hteo da zida sebi ćeliju, kopao je duboko i nađe zemljani sud i u njemu glavu, za koju je verovao da je Krstiteljeva. Poljubio ju je, i zakopao na istom mestu.

Po Božjem promislu, ta čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodiše se od glave Pretečine. Važno je i interesantno je, da dok bi živ, “Jovan ne učini nijedno znamenje, a njegovim moštima dade se blagodatna čudotvorna moć”.

Ako verujete u ove običaje, danas ne smete da radite nikakve teže poslove. Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top