All for Joomla All for Webmasters
Običaji

Da li će vas stići kazna ako se omrsite na posni dan, na Veliki petak: Ovo morate da uradite ako se to desi

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda

Danas se obeležava Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava. Proverili smo šta je potrebno uraditi ukoliko se slučajno omrsite na ovaj sveti dan.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Ukoliko se slučajno omrsite, ne očajavajte.

– Ako se slučajno omrsite, jednostavno ovo morate da uradite – nastavite da postite kao da se ništa nije desilo. Nema nikakvih kazni koje će vas stići, i slično. Nikakvih magija i rituala tu nema. Nažalost, vera je baš pod jakim uticajima nekih magijskih radnji. Bitno je da se potrudite da budete što bolji ljudi. To je suština posta. Neka nema zla u vašem srcu – kazao je sveštenik.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Narodna verovanja i običaji

Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cenu ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izbiti plikovi.

Devojke će večeras usnuti budućeg muža

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top