All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DA BISTE RADILI U ALIBABI NE MORATE BITI DOBAR STUDENT: Vlasnik otkrio ko može da se zaposli, a ove uslove NISTE OČEKIVALI (VIDEO)

Džek Ma, osnivač tehnološke kompanije “Alibaba” čije se bogatstvo meri milijardama, kaže da poslovni razvoj podrazumeva angažovanje pravih ljudi, kod kojih je važan i koeficijent emocija, a ne samo inteligencije.

“Alibaba” je danas gigant Internet trgovine sa više od 80.000 zaposlenih širom sveta i jedan od najatraktivnijih poslodavaca u Kini, a Ma navodi da je na početku i sam grešio kada je angažovao vrhunske stručnjake koji se nisu uklopili u kompaniju. Sada kaže da je njegovo prvo pravilo prilikom zapošljavanja da izbegava “najbolje” ljude i “stručnjake”.

“Mrzim ljude koji dolaze kao eksperti zato što nema eksperata za budućnost, oni su uvek stručnjaci od juče”, rekao je on. I, kako je dodao, nema “najboljih ljudi”.

“Najbolji ljudi su uvek u vašoj kompaniji, vi ih obučavate da postanu najbolji”, naglasio je Ma.

A to, kako je objasnio, počinje time što angažujete ljude koji su spremni da uče i ne plaše se da naprave grešku. Ma, koji je poznat i po tome što ne zapošljava najbolje studente, kaže da “elita sa koledža” brzo postane frustrirana kad naiđe na teškoće u realnom svetu.

Ipak, kandidati za rad u “Alibabi” moraju da budu dovoljno inteligentni da bi mogli da se kreću u poslovnom okruženju koji se stalno menja, kaže on.

Kineski biznismen otkriva i da više voli da sarađuje sa ljudima koji imaju dobar koeficijent emocija (EQ) jer smatra da su oni bolji lideri i timski igrači, ali napominje i da bez inteligencije (IQ) ne mogu daleko da stignu.

“Treba da imate EQ da radite sa drugima, a treba da imate i IQ tako da znate šta da radite”, rekao je Ma.

On kaže i da mu je optimizam puno pomogao da izgradi “Alibabu” kakva je ona danas.

“Kao preduzetnik, ako niste optimista, vi ste u problemu. Tako da ja biram ljude koji su optimisti”, zaključio je kineski milijarder.

 

dijaspora.news//Tanjug

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top