All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ČUDO NEVIĐENO U SREBRENICI: U stanu Savića sve izgorelo, ikone ostale!

U požaru je stan uništen, a na garavom zidu netaknute su visile ikone Jovana Krstitelja, Isusa Hrista, Majke Božje, Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice

Izgorele grede i rogovi, popadao plafon, spaljen nameštaj i sve pokućstvo, svuda garež i pepeo, zgarište… Samo ikone na zidu – netaknute! Kao da stan nije ni goreo, kao da požara nije ni bilo!
– Kad smo se posle požara vratili u stan, a sve se još dimilo, žar na sve strane, bez reči smo ostali pred prizorom u dnevnoj sobi. Svuda okolo sve crno, sve izgorelo, samo ikone na garavom zidu nedirnute! Stali smo pred tom slikom i suze su same krenule. Zagrlili smo se, plakali i krstili se pred ikonama i jedno smo znali – nije nas Bog ostavio, ima nade za nas, obnovićemo mi naš stan i ponovo u njemu živeti – pričao je juče pred ikonama Dušan Savić (59) iz Srebrenice.

On, njegova supruga Dostana (53) i ćerka Jelena (19) pre tri dana su ostali bez ičega. Izgoreo je nameštaj, pokućstvo, dokumenta… Spasli su samo ono odeće što je bilo na njima.
– Taj trenutak, povratak u stan, i tu sliku, prizor ikona na zidu, netaknutih u svom onom garežu i pepelu, pamtiću dok sam živa, i tu radost koju smo doživeli kad smo videli da je ikona naše krsne slave Svetog Jovana Krstitelja ostala čitava, da su ikone Isusa Hrista, Majke Božje, Svetog Save, Uspenja Presvete Bogorodice takođe čitave – kaže Dušanova supruga Dostana.

Vrelina je uništila i istopila podove, padao je malter s plafona…
– Kako su ikone ostale, prosto je neobjašnjivo, mogu samo da kažem da je ovo Božje davanje, drugog objašnjenja nemam – veli Dušan.

Savićima je u Srebrenici izgoreo stan koji su kupili i u koji su se uselili nakon što su napustili svoj stan u Lukavcu kod Tuzle. Imali su i kuću na planini Ozren. U Srebrenicu su stigli sa dve torbe i dvoje dece u rukama…
– Ima tu neke simbolike, nade, vere… Ikone su nekim Božjim promislom ostale sačuvane, čitave, netaknute, i one nam sada daju snagu i nadu da ćemo opet uspeti. Treći put u životu krećemo iznova i nema druge nego da se borimo – naglašava Dušan.

Odmah posle požara Saviće je posetio gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić i obećao pomoć u obnovi.
– Sanjam povratak u stan, daće bog, pomoći će dobri ljudi, a i mi koliko možemo, a ikone ću staviti na ovaj isti zid, da nas podsećaju i na ovaj težak trenutak, ali i na radost koju smo doživeli kad smo ih videli netaknute – zaključuje Savić.

Vatrena stihija u Beogradu
I RAJKOVIĆI SAČUVALI SVECE

Stan u Beogradu u kome je živeo Dejan Rajković sa suprugom i troje dece vatrena stihija je progutala za samo nekoliko minuta, ali su čudom ikone ostale netaknute.

Taj dan su bili u crkvi, kad su se vratili, on je otišao da drži časove matematike i fizike, a supruga je u stanu koji su iznajmljivali ostala s dečicom od tri, šest i osam godina. Kalorifer je iznenada počeo da gori, žena je uspela da izvuče decu napolje… Sve je izgorelo osim ikona.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top