All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

ČUDO IZ LESKOVCA: Dimitrije (2) progovorio na ENGLESKOM JEZIKU kao maternjem

Za njega je crveno „red“, a umesto zašto uvek priupita „why?“, a mleko je „milk“

Dimitrije iz Leskovca ima dve godine i svoje prve reči izgovorio je na engleskom jeziku. Iako odlično razume srpski, odbija da komunicira na maternjem jeziku pa su roditelji bili prinuđeni da potraže pomoć stručnjaka.

Za njega je crveno „red“, a umesto zašto uvek priupita „why?“, a mleko je  „milk“.

Roditelji su shvatili da se suočavaju sa ozbiljnim problemom u komunikacijskom razvoju njihovog deteta.

– Nije se odvajao od bebi-kanala koji emituju crtaće na engleskom jeziku. Ma koliko da smo u početku smatrali da nam je dete napredno i inteligentno pa je naučilo strani jezik tako rano, shvatili smo da se suočavamo sa velikim problemom. I to jer sa svojim vršnjacima odbija da komunicira na srpskom, babe i dede, kada ga čuvaju, ne razumeju ni jednu jedinu reč koju izgovori.

– Mi smo u čudu i strahu da će imati ozbiljnih problema u komunikaciji ako to ne sprečimo na vreme – priča za “Jugmediu” dvadesetšestogodišnja majka ovog mališana.

 

Postoje čak dva privatna vrtića na engleskom jeziku u Leskovcu  u koje roditelji vode decu zbog prestiža.

Stručnjaci iz Razvojnog savetovališta leskovačkog Dečjeg dispanzera, kojima se ova porodica obratila za pomoć, savetuju hitno „ukidanje“ takvih bebi-kanala i uključivanje deteta u vršnjačke grupe, kao i što češću i prirodniju komunikaciju sa bebom u tom razvojnom periodu.

– Dete treba obavezno da se uključi u vršnjačku grupu, pošalje u vrtić, zbog razvoja komunikacije i jezika i svakako se savetuje isključivanje svih tih kanala sa crtanim filmovima na stranom jeziku – kaže psiholog Razvojnog savetovališta Snežana Stojanović Plavšić.

Roditelji treba da budu zabrinuti zbog ovakve pojave, budući da one mogu biti biti simptom ozbiljnijih razvojnih poremećaja.

– Pre svega iz spektra autizma. Bez potrebe da zastrašujemo roditelje, treba im skrenuti pažnju na to da ako se te engleske reči pojavljuju izolovano i ne služe komunikaciji, onda je to sigurno problem zbog koga se treba obratiti stručnjacima. Jedan od simptoma nekog od oblika autizma je da dete ima problem u komunikaciji – upozorava Stojanović Plavšić.

Roditelji na žalost to često ne primećuju ili ne žele da prihvate.

– Ono što oni primećuju jeste da njihovo dete govori strani jezik i ponose se time. Ali ne primećuju da njihovo dete ima stereotipnu igru i ponašanje, da se njihovo dete ne uklapa adekvatno u vršnjačku grupu i druge stvari koje su od suštinskog značaja zbog kojih oni moraju da se konsultuju sa specijalistima – navodi ona.

(Dijaspora.news/Izvor:jugmedia)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top