All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crnogorska vlada počela NESLAVNO: Smanjuju naknade za majke i to DRASTIČNO

Smanjenje zarada za osam odsto najvišim državnim funkcionerima, njih oko 800 (premijer, ministri, poslanici, sudije, tužioci, pomoćnici ministara, šefovi kabineta, predsjednik države…),  ukidanje naknade za minuli rad u javnom sektoru, smanjenje naknada za majke sa troje i više djece prema kojoj se naknada koja sada iznosi 336 eura smanjuje na 264, a naknada od 192 eura na 144 eura, najavio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Nova crnogorska vlada formirana je nedavno i ovo je jedan od prvih poteza novog premijera Duška Markovića.

On je najavio i povećanje nove akcize na gorivo za devet centi.

“Mislimo da je i prirodno da donosioci odluka u državi i oni koji su ključno odgovorni, u trenutku kada usvajamo jedan ovako važan dokument kakav je budžet i prateći sanacioni plan, pođu od sebe“, kazao je Simović nakon sjednice Vlade.

On je rekao da su više nego sigurni da će naići na puno razumijevanje u odnosu na tu mjeru od svih kategorija koje pripadaju tim grupama, u svim granama vlasti.

“Mislim da taj teret moramo svi zajedno da podijelimo i solidarno damo doprinos, uz punu poruku razumijevanja”, dodao je Simović.

On je naglasio da će zarade za grupu poslova D ostati nepromijenjene.

Uvodi se i dodatna akciza od devet centi po litru svih mineralnih goriva, PDV na kompjutere i na ostalu računarsku opremu se povećava sa sadašnjih sedam na 19 odsto, krizni porez od dva odsto na zarade preko 480 eura ostaje i u narednoj godini.

Vlada od novih akciza na gorivo očekuje prihod od 32 miliona eura, a od smanjenja zarada funcionerima očekuje se ušteda od 1,6 miliona eura, dok od smanjenja socijalnih naknada 16,5 miliona eura

Ukidanje naknade za minuli rad u javnom sektoru od 0,5 odsto po godini staža će uticati na smanjene svih zarada u javnom sektoru.

Kazao je i daje bilo zahtjeva da se poveća PDV, zamrzne rast penzija, ukinu naknade za majke, poveća porez na lična primanja, ali da to nije prihvaćeno.

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da ćemo vratiti 98 miliona eura po osnovu kamata, te da se na prihodnoj strani očekuje novac po osnovu legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila predlog Budžeta za 2017. godinu.

Dijaspora.news Izvor Vijesti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top