All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNOGORCI ZA SVADBU NE ŠTEDE: Evo koliko koštaju venčanja i ko čije prezime uzima

Bez obzira na ekonomsku situaciju, Crnogorci za svadbu ne štede.

Istovremeno, iako se teško odstupa od nekih obrazaca koji su dominantni odraz patrijarhalne sredine, sama organizacija svadbe sve češće se prepušta nekome drugome, pa na adrese agencija koje se bave ovim poslom pristiže sve više zahteva.

Ponuda je, kako tvrde vlasnici ugostiteljskih objekata (koji raspolažu svadbenim salonima), raznovrsna i prilagođena svima. Tako se cene svadbenih menija, popularne stolice, kreću od 14 ili nešto niže, do 25 ili nešto više evra. Sve preko toga, kako objašnjavaju, spada u ekskluzivan svadbeni meni.

I dok je izbor prostora za venčanje zajednička odluka jedne ili više porodica, izbor venčanice samo je na jednoj osobi i odluka mlade.

 

Kao i ponuda prostora, i ponuda venčanica je velika, i u okviru jednog salona mogu se naći i one od 150 evra, koje se po toj ceni mogu čak i kupiti, i venčanice koje se na dan iznajmljuju po 750 evra.

 

Ko čije prezime uzima

 

Matičarka Slobodanka Jelinić ističe da najveći broj žena u Crnoj Gori ne zadržava svoje prezime, što svedoči da se od tradicionalnih obrazaca ne odstupa tako lako.

Na to ukazuje i podatak da je zabeležen svega jedan primer gde su mlada i mladoženja uzajamno dodali prezime supružnika, i to se radilo o stranim državljanima.

Ipak, kako navodi Slobodanka, povećava se broj žena koje svom prezimenu dodaju muževljevo.

“Nije često, ali se dešava. Takođe mali broj je primera da je žena zadržala svoje prezime. U oba slučaja radi se o ženama koje su izgradile karijeru i prepoznatljive su po imenu i prezimenu. To su lekarke, profesorke ili slično”, kazala je Jelinić.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top