All for Joomla All for Webmasters
Naša posla

Crnogorci prodaju POSKOKE preko interneta, par košta 700 evra!

Dipl. biolog Vernes Zagora, na svom blogu je tekstom posvećenom crvenim zmijama sa Ade Bojane, zaintersovao mnoge za gorući problem nestajanja ovog segmenta eko-sistema Crne Gore. Nastavak priče je još porazniji.

Facebook stranice i internet portali čija je tema prodaja, najčešće su jedna anonimna svaštara koja predstavlja idealno mjesto za one koji na nelegalan način nabavljaju svoju robu.

Kada sam pisao o crvenim poskocima Ade Bojane, i kao osnovnu opasnost istakao ljude koji njima trguju, mnogi su tu informaciju uzeli sa rezervom, piše ovaj stručnjak.

 

Pretražujući internet, saznajem da ne samo da naše zmije aktivno putuju prema EU destinacijama, nego su čak i najcjenjenije, tako da ih je prilično lako naći na svakom forumu ili fb stranici. U 99% slučajeva to su poskoci sa Ade Bojane i iz predjela Skadarskog jezera.

Kao što se po komentarima i cjenovniku vidi, poskoci iz Crne Gore se rado preporučuju, a cijena im je prilično visoka. Na cjenovniku se nalaze mladi, izlegnuti tek ove godine i cijena im je čak 70 eura. Mada, cijena odraslih jedinki se kreće od 150-250 eura za mužjake, dok cijena za ženke zbog reproduktivnosti varira od 200-350 eura, sve u zavisnosti od boje i šare. Na pojedinim forumima, jedan par odraslog mužjaka i ženke može da dostigne cijenu i do 700 eura!

Iz ovih ili onih razloga, trend smanjenja populacije poskoka sa teritorije opština Bar i Ulcinj je konstantan. Konkretno istraživanje i stepeni zaštite nisu uspostavljeni, niti su u planu, a lokacije kao što je Ada Bojana i Skadarsko jezero, koje bi uz pravu promociju mogle biti bazni kamp “National Geographica” i/ili “Animal Planeta” na primjer, svake godine sve više postaju jedna od onih crnogorskih mjesta pored kojih prođemo i sa uzdahom kažemo” “Eh, kako je ovo nekada bilo?!”.

Dijaspora.news Izvor Bar Info

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top