All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

CRNOGORAC O VALENTINOVU: “Nama nije dobro u glavama, skočili bi svi u Moraču kad bi Ameri rekli da je to kul”

Valentinovo se već nekoliko godina i u Crnoj Gori proslavlja kao Dan zaljubljenih, a komercijalne ponude pršte sa svih strana: Za Dan zaljubljenih voljenoj osoboi treba da priuštite najbolji provod, najljepši poklon, najromantičniju večeru. Mnogi se odlučuju i da “konzumiraju” ovaj potrošački Dan zaljubljenih tako što kupuju poklone, izlaze na večeru i koncert, vode voljenu osobu na neki spoecijalni aranžaman….

Ipak, šta je zaista 14. februara? Prema pravoslovnom kalendara, dakle većinske Crne Gore, toga dana se proslavlja Sveti Trifun, dok katolici slave Svetog Valentina.

Međutim, potrošački Dan zaljubljenih je gurnuo u zapećak  Svetog Trifuna, a Svetog Valentina maksimalno komercijalizovao. Većina onih koji proslavaljaju Dan zaljubljenih, kupujući slatka srculenca, mede, kuce i druge poklone, ne razmišljaju da, u stvari, veletrgovci i drugi prodavci, manipulišu emocijama kako bi napunili svoje džepove.

Pokušali smo da saznamo i šta Podgoričani misle o Valentinovu odnosno Danu zaljubljenih i da li neko proslavlja Svetog Trifuna. Da li se radi o pomodarstvu ili nečem drugom, i da li uopšte znaju zašto se slavi Sveti Valentin, ali da li znaju da se toga dana proslavlja Sveti Trifun. Dok su jedni romantični i potupuno “u fazonuŽ” Dana zaljubljenih, drugima sve ide na živce i cinično kometarišu da je to još jedno “potrošačko smeće” i slatka priča za “šišanje ovaca”.

Žarko, 38 godina:

– Ne slavim i ne zanima me. Nervira me pomodarstvo i euforija oko Dana zaljubjenih koji su Crnogorci nekritički prihvatili kao i sve drugo što dolazi iz Amerike i sa Zapada. Kao i Dan vještica, za koji 90% ne zna šta znači, tako i Valentinovo slave površni i naivni koji ne kapiraju da su taj navodni praznik uvezli prodavci kako bi manipulišući emocijama naivnih, uzimali od njih još više para.

Tanja, 21 godina:

-Znam da je Sveti Valentino katolički svetac ali meni je ovo sve simpatično, unosi malo radosti u našu svakodnevnicu i pruža nam povod da sebi i voljenim osobama priuštimo nešto što inače ne radimo “običnim danima”. To znači da potrošimo više novca nego što inače možemo da priuštimo, ali praznici za to služe.

Maja, 25 godine:

-Ja to gledam ovako: Ovaj dan bi trebalo da nas podsjeti na značaj ljubavi i veličinu davanja. Pri tome naravno ne mislim na materijalna davanja. Nisam pristalica kupovine skupih poklona i potrošačkog ludila. Ljubav se pokazuje uvijek i svuda i novac potrošen na poklone nipošto nije mjerilo ljubavi.

Risto, 31 godina:

-Čuo sam za to, evo nas bombarduju mjesec dana sa svih strana! I sad, ja kao nisam frajer ako curu ne odvedem na večeru i ne kupim joj poklon za Dan zaljubljenih?! Imamo mi u Crnoj Gori veliki problem u glavama. Da nam poruče iz Amerike: Sad svi skočite u Moraču jer je to tako moderno, svi bi na vrh glave u Moraču! E bez Rista častimi!

 Sveti Trifun i Sveti Valentin

Vjeruje se da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih usjeva od raznih štetočina. Ljudi tog dana odlaze u vinograd (ukoliko ga imaju) da “okroje” čokot vinove loze kako bi bila rodna godina, polivaju ga vinom i pomole se.

Valentin, katolički svetac, mučenik iz III veka n.e. bio je svetitelj koga su poštovale mlade djevojke nesrećne u ljubavi. Kada je imperator Klaudijus II odlučio da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici.

Valentin je uvidio koliku nepravdu ovim svojim postupkom čini imperator, pa je riješio da i pored svega nastavi da vjenčava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju.

(Volim Podgoricu)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top