All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CIJENE NEKRETNINA U CRNOJ GORI Na primorju opala tražnja, fale kupci iz Rusije

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine iznosila je 1,06 hiljada eura, što je 4,9 odsto manje nego lani u istom period, pokazuju podaci Monstata.
Iz agencija za nekretnine poručuju da su cijene i prodaja stanova u Podgorici posljednjih godina na približno istom nivo, dok je na primorju došlo do pada tražnje.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori je veća za 0,7 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u trećem kvartalu u Podgorici je iznosila 1,14 hiljada eura, u Baru 1,5 hiljada eura, u Budvi 942 eura i u Nikšiću 550 eura.

Podaci Monstata o cijeni stanova u Budvi se, međutim, razlikuju od podataka koje su Pobjedi dostavili predstavnici agencija za nekretnine.

Prema podacima budvanske agencije “Gold agent” prosječna cijena stana na području budvanske rivijere iznosi od 1.400 do 1.600 eura po kvadratu.

Menadžer te agencije Vladan Stanišić naveo je da se cijene u centru Budve kreću od 2.000 eura pa na više, dok je u udaljenijim naseljima budvanske opštine raspon cijena od 1.200 do 1.400 eura po metru kvadratnom.

On je dodao da cijene pojedinih stanova u Bečićima dostižu 3.000 do 3.500 eura po kvadratu.

Direktorica podgoričke agencije “Iva nekretnine” Mira Radović navela je da su se u Podgorici cijene stanova ustalile na istom nivou u zadnje dvije-tri godine.

“Traže se uglavnom stanovi u novogradnji, a najveće interesovanje je za stanove na Starom aerodromu i u Siti kvartu”, kazala je Radović.

Prema njenim riječima cijena stanova na Starom aerodromu se kreće oko 1.000 do 1.050 eura po kvadratu.

“U zadnje vrijeme imamo veliku potražnju za stanovima na Starom aerodromu. Pretpostavljam da ljudi za cijenu od 1.000 eura po kvadratu dobijaju sjajan kvalitet”, saopštila je Radović i naglasila da su njihovi klijenti, ipak, najviše zainteresovani za stanove u blizini šoping mola Delta.

“Stanovi u tom kvartu se prodaju po prosječnoj cijeni od 1.200 eura po kvadratu”, precizirala je Radović.

Ona je dodala da je mali broj klijenata zainteresovan za starogradnju, jer većina tih stanova zahtijeva adaptaciju.

“Imali smo stanove u starogradnji koji su prodavani i po 600 eura po kvadratu, ali u dijelu grada preko Morače cijena tih stanova se kreće od 1.100 do 1.200 eura”; kazala je Radović i objasnila da cijena stanova zavisi od brojnih parametara, kao što su lokacija, veličina i spratnost.

“Što je manji stan to je veća cijena po kvadratu”; istakla je Radović i prognozirala da će cijena stanova u Podgorici biti na ovom ili na višem nivou.

“Građani prodaju stanove na sjeveru i primorju i kupuju ih u Podgorici, tako da uvijek postoji potražnja za stanovima u glavnom gradu. Nama je u interesu da se cijene smanjuju, jer bi imali više posla, ali ponekad dođemo u situaciju da nam fali stanova”; izjavila je Radović.

U agenciji “As promet” smatraju da u ovoj godini prodaja stanova u Podgorici nije opala.

“Možda je bila čak i malo bolja prodaja, od kada je krenula akcija „hiljadu plus“, nakon koje su se građani malo aktivirali i više zainteresovali za kupovinu stanova”, kazali su iz te agencije.

Prema podacima “As prometa“ cijene novih stanova u glavnom gradu se kreću od 900 do 1.600 eura po kvadratu, zavisno od lokacije i veličine stana, dok se cijena u starogradnji kreće od 700 do 1.000 eura.

Fale kupci iz Rusije

Stanišić je ocijenio da je, ove godine prodaja stanova na Crnogorskom primorju bila loša.

 “Dosta nam fale klijenti iz Rusije, sve ih je manje i manje”, kazao je Stanišić.

On smatra da ne može doći do pada cijena stanova u narednom periodu.

“Cijene stanova ne mogu biti niže zbog cijena zemljišta i komunalnih usluga, tako da postoji vrlo malo prostora za spuštanje cijena stanova i smatram da do toga neće doći”, zaključio je Stanišić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top