All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

CIA OTKRILA kako je naterala Aliju da potpiše Dejtonski sporazum sa Slobom i Tuđmanom

Klinton je bio razočaran, jer posle 16 dana nije postignut dogovor

Američka Centralna obavještajna agencija CIA juče je otvorila za javnost bazu podataka u kojoj se nalazi oko 13 miliona stranica dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Među spisima je i tajni dokument od 15. novembra 1995. sa pregovora u Dejtonu, kojima je okončan rat u BiH, koji svedoči čime je Alija Izetbegović praktično bio ucenjen da potpiše mirovni sporazum.

Tako se u dokumentu koji je naslovljen na Tonija Lejka na tri strane donose ”pročišćene teme za razgovor” koje su pripremljene uoči sastanka sa Izetbegovićem.

Između ostalog je na sastanku trebao istaći kako nije došao da pregovara, već samo da podrži stavove Ričarda Holbruka, koji je ovlašćen od predsednika SAD­ Bila Klintona za pregovore. Budući da je ostalo još samo nekoliko sati, došao je u ime predsednika kako bi se napravili poslednji koraci za mir.

Navode da Klinton potpuno podržava Izetbegovićeve zahteve za jedinstvenu državu, efikasnu državnu vladu i povratak izbeglih. Duboko su bili zahvalni zbog političkog rizika sa kojim je suočen Izetbegović budući da će morati opravdati narodu mirovni plan.

– Ukoliko se postigne sporazum, predsednik SAD­ je spreman pomoći uveriti ljude da je mir postignut u Dejtonu ispravan – piše između ostalog u tajnim spisima.

Predlog o podeli teritorija nije savršen, ali omogućava više od 51 posto, što je najbolji mogući dogovor. Nastavak sukoba doneće nove žrtve bez zagarantovanih ishoda. Navode da je vreme za mir.

U dokumentu ističu da Izetbegoviću treba preneti da je predsednik Klinton svestan težine pregovora, ali i da je razočaran jer posle 16 dana nije postignut dogovor. Potom se na poslednjoj stranici navode teze koje će se koristiti “ako je potrebno, da se odluči u vreme sastanka”.

Tamo je nabrojano 6 stavki:

1. Ako vaša Vlada ne želi da prihvati mirovni sporazum koji Srbi mogu prihvatiti i onaj koji je podržan od strane Kontakt grupe, neće biti:
– Snaga Sjedinjenih Američkih Država na terenu,
– Implementacije NATO­, i
– Ekonomske pomoći i pomoći pri obnovi.

2. Kongres neće odobriti, niti mi možemo od njih tražiti, program za opremu i trening od strane SAD­

3. Nadalje, UNPROFOR­ će se povući. Bosna bi se mogla naći bez ikakve vojne podrške Zapada i bez formalne podrške

4. Ako se ovaj proces ne zaključi na zadovoljavajući način u Dejtonu, u narednoj fazi sastanci će se održati u Parizu ili negde drugo. Sjedinjene Američke Države će biti u daleko manjoj mogućnosti da utiču na ishod, a to će biti na štetu BiH.

5. Mnogo toga je u pitanju za Vas, Bosnu, Sjedinjene Američke Države i predsednika. Pozivamo vas da pažljivo razmislite o Dejtonu i izgledima za budućnost nakon mira u Bosni uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice.

6. Vrlo dobar rezultat je na dohvat ruke; ne dozvolite da promakne.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top