All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Čelična vrata krila tajnu skrivanu godinama: Pronađena soba za prisluškivanje iz perioda SFRJ kod jedne od najvećih pećina Evrope

Unutar prostorije nalazio se stari nameštaj, telefoni, šifrarnik i uputstva za korišćenje opreme

U blizini Postojnske jame, jedne od najvećih pećina Evrope i turističkih destinacija Slovenije, pri rekonstrukciji hotelskog objekta izgrađenog 1969, pronađena je soba za prisluškivanje.

Novi vlasnik je, naime, iza jednog zida naišao na skrivena, zaključana čelična vrata, a kada su probijena otkrivene su četiri prostorije u kojima je sloj prašine ukazivao da nisu korištćene decenijama, prenela je regionalna N1 tv.

Unutar prostorije nalazio se stari nameštaj, telefoni, šifrarnik i uputstva za korišćenje opreme. Istraživač Igor Omerza kaže da je reč o jednom od prislušnih centara Udbe, tajne policije nekadašnje SFRJ.

– Tito je odsedao u ovom hotelu, kao i mnogo stranih turista, a dolazilo je i lokalno stanovništvo. Na pronađenim mašinama jasno piše Hotel ”Jama”, a kablovi vode ka hotelu pa je očigledno da su sobe bile ozvučene. Ne verujem da je sam Tito bio prisluškivan, verovatno se ne bi usudili na tako nešto, ali sve je moguće. Mislim da su prisluškivani pre svega strani gosti koji su se tu nalazili – rekao je Omerza.

Prema njegovim rečima, bilo je 45 takvih lokacija u gradovima Slovenije.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top