All for Joomla All for Webmasters
Naša posla

Čačanin UKRAO mošti Svetog Nektarija iz crkve DA BI IH PRODAO VRAČARAMA?!

Beskućnik Rade M. (36) ukrao je prošlog vikenda mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz crkve u čačanskom anselju Atenica, a sumnja se da je nameravao da ih proda vračarama za njihove obrede, piše Informer.

Čim su primetili krađu sveštenici su pozvali policiju, koja je vrlo brzo uhapsila kradljivca, pa su mošti svetaca vraćene u kivot u hramu Svete Velikomučenice Marine u Atenici.

Starešina ateničkog hrama Vladimir Kaplarević kaže da se krađa najverovatnije dogodila u petak ili subotu.

– Pljačka je primećena u nedelju, neposredno pred liturgiju, kada se mošti prema crkvenom protokolu, otkrivaju. Sveštenici i ja smo bili zaprepašćeni kada smo videli da je kivot prazan i da su mošti nestale – priča Kaplarević.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Pošto je liturgija trebalo da počne, on je okupljeni narod obavestio šta se dogodilo i sa ostalim sveštenicima je nastavio da služi liturgiju.

– Policija je došla u međuvremenu, a crkvenjak, koji je u petak zaključao hram, kazao im je ko je tih dana navraćao u crkvu. Policajci su odmah po opisu posumnjali na jednu osobu koja živi u jednoj napuštenoj kući u blizini. I, zaista, još se liturgija nije ni završila, oni su pronašli mošti u toj kući – kazao je starešina hrama.

Motiv za ovu pljačku, prema njegovom mišljenju, može biti samo da je neko poručio krađu moštiju:

Parohijani kažu da je kradljivac moštiju beskućnik, pa postoji mogućnost da je hteo da zaradi na njima na račun nekih vračara. Iz crkve je odneto i ulje kojim se pune kandila.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Policija je saopštila da je kradljivac Rade M. zatečen je u napuštenoj kući sa moštima. On je priveden i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Mošti svetaca nemaju ceni, ali su prema pisanju ovog lista, vračare spremne da daju i po više stotina evra samo za konac, dlaku ili bilo koji drugi sićušni deo moštiju.

Dijaspora.news / Informer

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top