All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

BRITANCI UPOZORAVAJU BIH: Preti vam opasnost, ali ne dolazi samo od terorista

U upozorenjima Velike Britanije za svoje građane koji putuju u strane zemlje, BiH je navedena kao zemlja u kojoj će se verovatno desiti terorsitčki napad u narednom periodu.

“Napadi u BiH mogli bi biti nasumični, a mogu uključivati i mesta koja posećuju stranci”, navodi se na stranici Vlade Velike Britanije.

U delu ove stranice koji je posvećen situaciji u BiH, pobrojani su i teroristički napadi koji su se desili u Rajlovcu i Zvorniku pr dve godine.

Američki Stejt Department takođe upozorava da “pouzdane informacije govore o tome da se u svakoj evropskoj zemlji može desiti teroristički napad u bilo kojem trenutku”.

Za BiH je navedeno da opasnost ne predstavljaju samo eksplozivne naprave koje bi mogli koristiti teroristi, već i eksploziv u rukama lokalnih kriminalaca.
Tako je pobrojan niz napada na pojedine ugostiteljske objekte, jer “lokalni kriminalci koriste oružje i eksploziv za svoje obračune”.

U proteklom periodu i Europol je u više navrata upozorio na mogućnost terorističkih napada na evropskom tlu, a ova sigurnosna agencija u proteklom se periodu fokusirala na 2.000 veb stranica koje su kreirali potencijalni teroristi. Ove stranice korištene su za radikalizaciju i regrutovanje osoba širom Evrope, piše Fokus.

(Dijaspora.news/fokus.ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top