All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Bravo, Bojane! Planinar napravio pogrešan potez i zaglavio se na 2.911 metar visine, hrabri Srbin rizikovao život i izvlačio ga satima (FOTO)

Nepromišljeni potez mogao je makedonskog planinara koštati života, a u pomoć mu je priskočio i jedan hrabar Srbin

Nepromišljeni potez ili želja za dokazivanjem, makedonskog planinara N.I. ( 26 ), koji je sam, bez znanja drugih članova grupe planinarskog društva “I love hiking” iz Skoplja, pokušao da se popne na vrh planine bogova – Olimp u Grčkoj, mogao ga je koštati života.

Grupa od pedesetak planinara iz Makedonije i Srbije uspeli su krajem prošle i početkom ove sedmice da se popnu na najviši vrh Olimpa, Mitikas, na 2.918 metara, koji je drugi po visini na Balkanu.

Celu noć, do ranih jutarnjih sati 26. juna, trajala je spasilačka akcija specijalnih jedinica grčke vatrogasne službe, a u spašavanju makedonskog planinara učestvovao i hrabri planinar iz Srbije, Bojan Balaž, pripadnik srpske Gorske službe spašavanja i član Planinarsko sportskog kluba Balkan iz Beograda.

Akcija se na kraju uspešno završila, a Makedonac je bio spasen. Grčki mediji su javili da mladić nije imao užad i drugu odgovarajuću opremu, da se u jednom trenutku izgubio i zaglavio na jednoj steni na 2.911 metara visine, odakle nije mogao ni da produži dalje, niti da se vrati nazad.

Grčka vatrogasna služba dobila je poziv za pomoć 25. juna u 22.35 časova i istog trenutka u akciju spašavanja je poslala 18 specijalaca vatrogasnih službi iz Soluna, Larise, Katerinija i Litohoroa.

Nakon informacije grčkih medija, oglasilo se i planinarsko društvo I love hiking iz Skoplja.

– Jedan od članova društva, N.I. se izdvojio iz grupe koja se odmarala u domu i bez znanja vodića, na svoju ruku je krenuo ka bliskom vrhu Stefani ( 2.909 metara nadmorske visine ). Imao je nameru da sam i bez neophodne opreme pokuša da se popne na strmi i nepristupačni deo Stefani, a o svojoj odluci nije informisao nikoga iz grupe. Zbog ovog svog nepromišljenog poteza ostao je zaglavljen na jednoj steni, ali su ga srećom primetili prisutni u planinarskom domu, nakon čega su bili alarmirane vođe grupe i bila je organizovana akcija njegovog spašavanja.

– U višečasovnoj spasilačkoj akciji učestvovali su brojni spasioci iz Makedonije, Grčke i Srbije, i svima njima ovom prilikom izražavamo velku zahvalnost. N.I. je nepovređen vraćen kući i nalazi se u dobrom stanju, ističu iz planinarskog društva I love hiking iz Skoplja i priznaju da su od spasioca dobili ukor. U spašavanju makedonskog planinara N.I. učestvovao je i iskusni alpinista, Bojan Balaž, pripadnik srpske Gorske službe spašavanja i član Planinarsko sportskog kluba Balkan iz Beograda.

O njegovoj hrabrosti svedočila je Žana Ranković, koja je sa grupom planinara iz Beograda pokušala da osvoji najviše vrhove Olimpa.

– Želim da istaknem člana naše grupe – Bojana, pripadnika srpskog GSS. Bez trunke oklevanja otišao je i pokušavao nekoliko sati, i u noćnim uslovima, da se ispenje po vertikalnoj neoznačenoj kamenoj steni, da bi spasao dečka od 26 godina iz druge grupe jedne od susednih zemalja, koji se našao u životnoj opasnosti zbog svog previše neodmerenog avanturističkog duha. Bravo, Bojane! Samoinicijativno dovesti sopstveni život u opasnost, da bi se spasao ljudski život je sve ređa pojava. Od Planinarskog saveza Srbije zaslužuje, barem, javnu pohvalu – napisala je Žana Ranković na svojoj Fejsbuk stranici.

U osvajanju Olimpa, 25. i 26. ovog meseca učestvovali su planinari iz planinarskih društava “Makpetrol” iz Skoplja i “Negotino MKD” iz Negotina, kao i Planinarski sportski klub Balkan iz Beograda. Grupa je imala četiri iskusna vodića, a ceo podvig je trajao oko dvadeset časova.

Zajedno sa odraslim planinarima, vrhove Olimpa – Skala i Mitikas osvojio je i mali, devetogodišnji planinar iz Negotina, Vane Bošev.

Zahvaljujući svom ocu Ordanču Boševu, on je sa ovim sportom počeo da se bavi sa nepune tri godine, i do sada je osvojio brojne planinske vrhove u Makedoniji i inostranstvu.

 

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top