All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

BRAT I SESTRA ZAJEDNO SLUŽE VOJNI ROK: Majka briše suze ali je PONOSNA

Nevena i Ivan Grujić iz sela Loznja kod Gornjeg Milanovca odlaze na dobrovoljno služenje vojnog roka. U toj opštini nije retkost da devojke idu u vojsku, ali će prvi put, u decembarskoj klasi, biti rođeni sestra i brat.
Višestruki šampion u sportskom ribolovu, devetnaestogodišnji Ivan, štap za pecanje zameniće puškom. “Ja mislim da bi svaki muškarac u Srbiji trebalo da odsluži vojsku, taj vojni rok, jer to upotpunjuje njegovu ličnost i on postaje zreliji čovek”, kaže Ivan Grujić.I Ivanova četiri godine starija sestra je odlučila da vojni rok odsluži, u tehničkoj službi. Nevena je turistički tehničar, ali kaže da će možda postati profesionalni vojnik. “Nakon što sam se prijavila, počela sam malo ozbiljnije da razmišljam, počela sam malo da istražujem, to mi se čak i dopalo. Sada da prođem tu obuku, pa ako onda ostanem da radim, to bi bilo odlično”, kaže Nevena Grujić.

Odluka brata i sestre da dobrovoljno služe vojni rok ima punu podršku porodice u kojoj se rado priča o vojsci. Otac regruta je u armiju išao u staroj Jugoslaviji. “Velika je razlika u ono naše vreme kad smo bili, što se kaže, u vojsci u odnosu na ovo danas, ali ja mislim da je to ipak neki životni doživljaj”, rekao je Nenad Grujić.

 

Majci je puno srce, mada je teško što idu oboje u isto vreme, ali neka posluže kao primer drugima da krenu njihovim stopama”, kaže Katarina Grujić.

Pesme za vojnički ispraćaj odavno se nisu čule u takovskom kraju, a ne pamte se ni ispraćaji u zadružnom domu. “Svaka čast, kakvo veselje. Odavno nisam služio, pa 10 godina, ispraćaj u vojsku”, kaže ugostitelj Milorad Gačanović.

Foto: Ministarstvo odbrane SrbijeFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nevena i Ivan Grujić jedini su brat i sestra koji zajedno odlaze na služenje vojnog roka, ali u opštini Gornji Milanovac nije retkost da devojke idu u vojsku. “Interesovanje je u stalnom porastu, tako da smo u ovoj godini uputili do sada 14 regruta, a sa decembarskim rokom taj broj će biti 20, od toga sedam devojaka i 13 mladića”, kaže Dejan Milović iz centra Ministarstva odbrane za Gornji Milanovac.

U milanovačkom kraju su posle obuke sa oružjem već nekoliko devojaka postale profesionalni vojnici. Možda će i Grujići doneti takvu odluku, posle šest meseci vojnog roka u Valjevu.

(Dijaspora.news Izvor RTS)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top