All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Bogdan je sumnjao 35 godina da je njegov sin Dejan ukraden na rođenju: Država sada treba da mu isplati 1,2 miliona dinara

Ovo je prva presuda u Srbiji kojom je određena odšeta roditeljima nestalih beba

Bogdan Janjić, otac, ukradena deca
Foto: Telegraf

Posle trideset i pet godina borbe da dokaže da mu je dete ukradeno odmah po rođenju, Bogdan Janjić dobio je spor sa državom na osnovu kog mu Republika Srbija duguje odštetu od 1.200.000 dinara za pretrpljenju bol i duševnu patnju.

 

Ovo je prva presuda u Srbiji kojom je određena odšeta roditeljima nestalih beba. Osnovni sud u Kikindi, po sudiji Radojci Radovanoviću, presudio je u Bogdanovu korist, ali nesrećni otac kaže za Telegraf da ga novac ne zanima, samo pravda koja sve ove godine nije bila na njihovoj strani.

– Niko nije bio zainteresovan za naš slučaj, vrata su nam se zatvarala gde god smo pokucali. Niko od nas nije bio srećniji kada se 3.juna 1983.godine rodio naš sin Dejan koji je nakon dva dana hitno prebačen za Beograd. Kada sam otišao da vidim svoje dete rekli su mi da je preminuo i da je sahranjen o trošku bolnice. Nikakav papir nisam dobio – sa mukom i suzama se priseća ovaj nesrećni čovek.

Zbog muke, pretprljenog bola i duševne patnje, pre dve godine odlučio je da savije tabak i tuži državu. Presuda je prvostepena, ali ne i pravosnažna te će konačnu odluku doneti Apelacioni sud u Novom Sadu.

– Novac nije bitan, niti novac može da vrati našeg Dejana. Osećali smo svim srcem supruga i ja da je Dejan živ, znam da je živ – tvrdi otac Bogdan.

U presudi se navodi da se Srbija obavezuje da tužiocu, na ime naknade nematerijalne štete za trpljenje duševne boli i patnje, narušavenje ličnog i porodičnog života, trpljenje neizvesnosti, za namerno skrivanje i zataškavanje informacija o stvarnoj sudbini njegovog sina, isplati iznos od 1,2 miliona dinara. 

(Dijaspora News/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top