All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

BEOGRAD I PRIŠTINA SE DOGOVORILI Đurić: Sačuvana je imovina Telekoma

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad Telekoma Srbije na Kosovu. Na osnovu tog dogovora imovina Telekoma prenosi se na “MTS d.o.o”, ćerku firmu Telekoma na Kosovu i Metohiji.

Marko Đurić

Foto: WikipediaMarko Đurić

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na KiM biti tretirani kao međugradski.

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić jekao je da je postignut dogovor važan i da će se pozitivno odraziti i na odnose sa Prištinom i na odnose sa Evropskom unijom.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo je da je dobro što Srbija nije prihvatila postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da je Srbiji u interesu da postiže sporazume koji jesu.

– Ovim dogovorom o sprovođenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna impovina “Telekoma Srbije” je sačuvana, to se vidi u saopštenju EU – dodaje Đurić.

Đurić ističe da se sva imovina prenosi na “MTS d. o. o” na KiM i da je zvanično vlasništvo MTS Telekoma Srbije.

– Imovina “Telekoma Srbije” je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo. Oni su hteli da otmu našu imovinu, mi to nismo prihvatili, došli smo do nečega što podrazumeva, i za medije je to važno da deo digitalnog spektra bude rezervisan za medije. Ovo je važan dogovor, a sigurno će se pozitivno odraziti i na naše odnose sa Prištinom, a i EU – objašnjava Đurić.

Kaže da će se i u buduće signal “Telekoma Srbije” hvatati tamo gde se i sada hvata, a da će nakon dve godine biti raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji. Dodaje da fiksna telefonija važi za celu teritoriju KiM.

Kaže da će prelazni period trajati do raspisivanja tendera.

Dodaje da će se resursi “Telekoma Srbije” čvrsto “zadržati u našim rukama”.

– Niko ne može nešto protiv naše volje da uradi. Za naše građane radi preko 200 ljudi i nastaviće da radi i to niko ne može da zaustavi. Menja se to da Priština gubi bilo kakvo pravo da vrši pravno nasilje nad imovinom “Telekoma Srbije”. “Telekom Srbija” sada stiče pravo da zvanično i legalno funkcioniše na teritoriji Srbije – zaključio je Đurić.

Tahiri: Kosovo dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383

Edita Tahiri

Foto: EU / PromoEdita Tahiri

Kosovska ministarka za dijalog s Beogradom Edita Tahiri saopštila je večeras da je Kosovo dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383, javila je prištinska televizija KTV.

Prema rečima Edite Tahiri, dobijanje međunarodnog pozivnog telefonskog broja rezultat je intenzivnih razgovora između predstavnika Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju na koje se poziva KTV, navodi se da je Kosovo dobilo državni međunarodni telefonski broj 383 koji će joj dodeliti ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije) i ocenjuje da to “predstavlja veliki uspeh dijaloga u Briselu i izuzetnu dobru vest za našu državu i njene građane”.

U okviru postignutog sporazuma, kaže se u saopštenju, Srbija je dužna da do 3. decembra ITU dostavi pismo u kojem izražava slaganje da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni telefonski broj. Kosovo se obavezuje da da privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji “MTS.d.o”, koja treba da bude registrovana prema zakonima Kosova.

ITU će 15. decembra dodeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi međunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381,377,386 biti izbaćeni iz upotrebe.

Stigla potvrda i iz Brisela

Foto: RAS Arhiva / Arhiva

Evropska služba za spoljne poslove (EAAS) potvrdila je večeras da su predstavnici Beograda i Prštine uz posredovanje EU postigli dogovor o daljoj primeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine.

Dogovor će, prema saopštenju EU, omogućiti kompanji “MTS d.o.o”, novoformiranoj ćerki kompaniji Telekoma Srbija punu licenciranu operativnost u okviru fiksne telefonije, kao i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

“Istovremeno sa početkom rada nove kompanije, Međunarodna unija za telekomunikacije će Kosovu dodeliti trocifreni pozivni broj,” stoji u saopštenju koje je večeras stiglo iz Brisela.

U Briselu podsecaju da je ovaj dogovor postignut u okviru Briselskog sporazuma 2013. godine, a potvrdjen Akcionim planom iz 2015. godine.

Srpska lista: Veliki doprinos normalizaciji odnosa

“Predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, koji u pregovaračkom procesu u Briselu brane interese našeg naroda, čestitamo na čvrstini i rešenosti da ne popuste onda kada su bili izloženi pritisku da prihvate daleko lošiji dogovor od onoga koji imamo danas. Zahvaljujući takvom odnosu, osujećena je namera da se otme imovina ‘Telekoma’ a korisnicima usluga fiksne i mobilne telefonije zagarantovan je isti nivo i kvalitet usluga”, saopšteno je iz Srpske liste.

“Primer ovog dogovora dokazuje da se odgovoran odnos prema nacionalnim interesima na kraju isplati i zato očekujemo da i u nastavku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine interesi našeg naroda na Kosovu i Metohiji budu branjeni jednakom čvrstinom i diplomatskom veštinom. Ovakav ishod pokazao je da je sa Vladom Srbije bolje i korisnije imati partnerski odnos, nego pokušavati da se političkim i diplomatskim pritiscima od nje iznude ustupci na račun građana Srbije. Želimo da Evropska unija, kao posrednik i garant sprovođenja dogovora i u nastavku dijaloga ima sluha za legitimne interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji ne idu na štetu albanskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali i da “su sigurni da će iz Prištine, povodom ovoga dogovora, kao i do sada, dolaziti razne dezinformacije, kako bi se pristanak na ovakav dogovor opravdao pred najekstremnijim albanskim strankama, ali to ne može pokvariti preovlađujući utisak da je danas učinjen važan iskorak i da su vitalni srpski interesi zaštićeni”.

Han pozdravio dogovor o telekomunikacijama

Johanes Han

Johanes Han

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je večeras dogovor Beograda i Prištine o promeni sporazuma o telekomunikacijama.

“Pozdravljam dogovor postignut danas između dve strane o daljoj primeni sporazuma o telekomunikacijama. Nadam se da će ovaj napredak ubrzati dogovore o formiranju zajednice/asocijacije srpskih opstina i energetici”, napisao je komesar Han na svom Tviter nalogu.

Izvor Blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top