All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Bečki ekonomski razgovori danas i sutra u Beogradu

Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES) organizuje danas i sutra skup “Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak”, sa posebnim fokusom na dobrom ekonomskom razvoju Srbije.

Činjenica da se skup održava pod pokroviteljstvom predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera dovoljno govori o značaju Srbije po pitanju procesa evropske integracije i ekonomske saradnje za ceo region, naglašava se u saopštenju organizatora.

“Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak” fokusiraće se na tri teme – odgovornost regionalnog povezivanja, potrebe za podsticanje regionalne saradnje na evropskom putu i regionalne mogućnosti investiranja.

Za debatu, u Privrednoj komori Srbije, registrovalo se više od 200 učesnika iz 19 zemalja, ličnosti koje predstavljaju širok spektar poslovnog i javnog života korporacija, institucija i organizacija, ne samo u Evropi, već iz celog sveta.

“Udružujemo se u najturbulentnijem vremenu ikada za region, Evropu i svet, u kojem se vrednosti osporavaju, i zato je u ovom trenutku potrebno više solidarnosti i saradnje u čitavom regionu, više zajedničkih diskusija i susreta između ekonomije i politike, kao i gledanja ka budućnosti”, poručila je uoči skupa članica odbora i generalna sekretarka Bečkog ekonomskog foruma (VEF) Elena Kirčeva.

Kirčeva je rekla da je poseban cilj Bečkog ekonomskog foruma da naglasi značaj regionalne ekonomske saradnje.

“To bi moglo da znači konsolidaciju celog regiona na zajedničkom evropskom putu, ali i da se insistira na pažnji i odgovornosti velikih regionalnih lidera”, rekla je Kirčeva.

Citirajući premijera Srbije Aleksandra Vučića na sastanku Bečkog ekonomskog foruma u Tirani 2015, kada je rekao da se, poput nekadašnje Nemačke i Francuske, ne osvrćemo na prošlost, već da gledamo ka budućnosti, Kirčeva je istakla da je uverena da bi lideri svih zemalja našeg regiona trebalo da budu svesni tog izazova – da gledaju napred.

Ona je dodala da je svesna da danas, potragom za političkim rešenjima za različite regione koji su u krizi, kako u Evropi, tako i svetu, dominira ne samo način razmišljanja i jezik političara, već često i agenda različitih vlada i društava.

“Ali, po mom mišljenju, ekonomska saradnja koja se zasniva na obostranom interesu i koja zahteva uzajamno poverenje, je pravi put ka ekonomski ojačanom Balkanu. Moramo da imamo sposobnost da prihvatimo ovo i odlučnost da to sprovedemo. To će nam dati samopouzdanje da znamo da smo na pravom putu”, smatra Kirčeva.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Uloga Srbije može biti veoma relevantna u tu svrhu, dodala je, i u ime odbora Bečkog ekonomskog foruma, pozvala Srbiju da preuzme svoj prvobitni položaj i ponovo postane deo porodice Bečkog ekonomskog foruma.

“Srbija je jedan od osnivača Bečkog ekonomskog foruma i potrebna nam je”, poručila je Kirčeva.

Na pitanje da li je moguć brži razvoj i koji su ključni elementi za postizanje toga, Kirčeva je naglasila da moramo brže da se razvijamo.

“I možemo. Iz tog razloga, uloga i odgovornost regionalnih lidera je veoma važna”, rekla je Kirčeva.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ističe da, s obzirom na listu učesnika, očekuje konstruktivnu raspravu na osnovnu temu, a to je – kako eliminisati prepreke unutar regiona, kako bi se ta saradnja povećala.

Kako je istakao, osnovna karakteristika za sve zemlje Zapadnog Balkana, koje još nisu deo EU, jeste da gotovo dve trećine svog spoljnotrgovinskog prometa realizuju sa zemljama EU.

“S druge strane, sve zemlje su opterećene nasleđenim problemima – imaju visoke budžetske deficite, spoljnotrgovinske deficite, visoku stopu nezaposlenosti, posebno mladih, nerešene strukturne probleme, odnosno nezavršenu tranziciju. Ovom konferencijom i stavljanjem akcenta na neophodnost unapređenja regionalnih integracija, mi podstičemo, između ostalog, i strukturne reforme koje se moraju ostvariti na putu ka konačnom završetku ekonomske tranzicije i na putu ka EU”, rekao je Vlahović.

Podsetivši da SES organizuje najveći regionalni skup, Kopaonik biznis forum, a VEF okuplja 14 zemalja, od Jadranskog mora do Crnog mora, Vlahović je konstatovao da je za nas značajno što će sa panelistima u Beogradu biti prisutni najveći austrijski investitori, investitori iz Turske, Bugarske i ostalih okolnih zemalja.

“To je ujedno i prilika da promovišemo reforme koje se sprovode u Srbiji”, rekao je Vlahović.

Predsednik SES je podvukao i da preko organizacije VEF Srbija može da privuče nove investicije, jer tu organizaciju podržavaju najrespektabilnije kompanije iz Austrije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top