All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

BEČ “Просвјета” оживела долину српских краљева

У Бечу је у организацији СПКД Просвјета Аустрија одржана трибина “Сусрети и разговори” у великој сали Храма Васкрсења Христовог, у другој бечкој општини. Овом приликом је представљена књига Милисава Савића “Долина српских краљева”. Специјални гост који је, између осталог, говорио и о поменутој књизи, био је новинар Веља Павловић.

Многобројној публици обратио се проф. Срђан Мијалковић, председник Друштва, истичући да Просвјета наставља са својом праксом промовисања и представљања познатих савремених српских писаца, који својим књижевним радом утичу на очување српског културног и духовног идентитета, што је случај и са писцем Милисавом Савићем и његовим путописом Долина српских краљева, јавља Просвјета из Беча.

Милисав Савић се обраћа публици

Милисав Савић се обраћа публици

О богатој биографији Милисава Савића, као и о великом броју њему додељених књижевних награда, присутне је упознала проф. Светлана Матић, секретар Просвјете.Она је напоменула да је аутор у путопису Долина српских краљева описао шездесет и пет цркава и манастира Старе Рашке, који се налазе између Жиче и цркве Светих апостола Петра и Павла у Тутину.

„Овај путопис, препун многобројних знаменитости Рашке, говори о величини и значају Србије у време династије Немањића, па није ни чудо што је запажен и овенчан наградама Григорије Божовић и Љуба Ненадовић”, истакла је Матићева.

Милисав Савић је присутне упознао са својим путовањем 2013. године, које је претходило писању ове значајне двојезичне књиге, коју је на енглески језик превео Тимоти Џон Бајфорд. Напоменуо је да је пешке обилазио обронке Копаоника, Рогозна и Голије, долину Ибра и реке Рашке, која је долина српских краљева и представља митско место, јер су у манастирима, који се у овом пределу налазе, крунисани и сахрањени многи српски краљеви. На путовању је био, како рече, сам, а иако је реч о прелепим пределима са много уметничких лепота, у њима нажалост, констатује аутор, нема људи.

Новинар Веља Павловић, говорећи о Савићевом књижевном стваралаштву, нагласио је, да је Савић у овом капиталном делу истовремено аутор текста и аутор фотографија.

„Ово је књига мотивационе прозе, захваљујући којој читалац заједно са аутором, обилази 65 локација. У свом делу, између осталих, аутор цитира Светог Саву, Горана Петровића, Милоша Црњанског и друге”, закључио је Павловић.

Након официјелног дела програма, развила се изузетно занимљива дискусија, јер су овакви разговори изузетна прилика за размену знања и неговања културе дијалога.

Проф. Мијалковић је најавио хуманитарни концерт који ће се одржати 10. децембра 2016. године под називом Деца певају за децу – помозимо Тиршовој. Концерт ће се одржати у Храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу, под покровитељством епископа аустријско-швајцарског Андреја.

Присутни чланови и симпатизери позвани су на, шести по реду, Просвјетин Српски новогодишњи концерт у Бечу, који ће се одржати 13. јануара 2017. године, у центру Беча, у свечаној сали Магистрата треће општине, која по лепоти и акустици спада у елитне концертне просторе у Аустрији.

Веља Павловић и Светлана Матић

Веља Павловић и Светлана Матић

Dijaspora.news Izvor rts.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top