All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

AUSTRIJA DOBILA 4.695 NOVIH DRŽAVLJANA: Sa novim pasošem najviše Bosanaca!

U prvoj polovini 2017. godine austrijsko državljanstvo dobilo je 4.695 osoba, od kojih 53 imaju prebivalište u inostranstvu.

Broj novih državljana je za 9,6 procenata viši u poređenju s istim periodom prošle godine. Više od trećine (35,9 posto) novih austrijskih državljana rođeno je u ovoj zemlji, a 1.689 osoba dobilo je pasoš na osonovu 6-godišnjeg boravka ili rođenja u ovoj alpskoj zemlji.

Matičnog državljanstva u korist novog austrijskog odreklo se najviše Bosanaca i Hercegovaca (698), slede Turci (456) i Kosovari (319).
Podsećamo da je veliku pažnju austrijske javnosti izazvalo istraživanje Sprovedeno među muslimanima koji žive u ovoj zemlji. Kroz anketu na uzorku od 1129 ispitanika analizirani su stavovi muslimana u Austriji o društvu, porodici, veri.

Pokazalo se da najliberalnije stavove imaju austrijski muslimani rođeni ili poreklom iz Irana i BiH. Bosanci su dali najprihvatljivije odgovore na pitanja o ulozi islama u društvu, porodici, prilagođenosti austrijskih zakona muslimanima. Tako su rezultati ankete izazvali žučne reakcije austrijskih političara.

Sebastian Kurc, ministar inostranih poslova Austrije, izjavio je da je anketa dala za pravo njegovoj politici masivnog redukovanja migracije. Inače, u Austriji živi oko 700.000 muslimana, najviše turskog i bosanskohercegovačkog porekla.

(Dijaspora.news/radio sarajevo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top