All for Joomla All for Webmasters
Mesta

ATINA JE UVEK I U SVAKO DOBA GODINE POŽELJNA DESTINACIJA: Prestonica mitova, legendi i dobrog provoda!

Ova, danas, višemilionska metropola, od svog postojanja preživela je uspone i padove kao malo koji megapolis na svetu

Atina grad posvećen boginji Atini po kojoj je i dobio ime i koja je vekovima bila njegova zaštitnica.

Ova, danas, višemilionska metropola, od svog postojanja preživela je uspone i padove kao malo koji megapolis na svetu. Za istoriju čovečanstva značajna je jer su u njoj postavljene osnove parlamentarne demokratije i slobodnih izbora. Ipak, prva asocijacija pri pomenu Atine je Akropolj sa Partenonom kao najvećim i najznačajnijim hramom koji dominira ovim moćnim gradom već dve i po hiljade godina. Akropolj je zapravo najvažnija usputna stanica svakog turiste. Kada se prođe kroz antičku “kapiju” Propilej, sa desne strane su ostaci malog hrama Atine “Nike” (“pobednice”). Na Akropolju su još dva hrama, Partenon i Erehtejon, kao i dva antička pozorišta: Herodov Odeon i Dionizijevo pozorište, oba u podnožju brda.

Partenon (VI –V vek pre naše ere) je hram sagrađen u dorskom, najstarijem grčkom stilu. Važio je za najbitniji atinski hram, posvećen boginji Atini Partenos, zaštitnici grada. Za gradnju hrama bili su angažovani najveći umetnici tog vremena, među kojima i vajar Fidija.

Okruženje Atine je sjajan udžbenik istorije. Nedaleko od Glifade, mondenskog dela grada, na rtu Sunion, nalazi se hram posvećen bogu mora Posejdonu. Maratonsko polje je 42 kilometra od grčke prestonice. Poznato je po čuvenoj bici protiv Persijanaca u kojoj su Grci odneli pobedu. Nesrećni glasnik, koji je krenuo put Atine da prenese lepu vest, pretrčao je 42 km i 175 metara ali je zbog velikog napora po dolasku u Atinu umro. U slavu tog događaja, toliko važnog za grčku istoriju, ustanovljena je olimpijska disciplina – maraton.

Samo 68 kilometara od Atine je Korint, odnosno kanal koji je “pretvorio” Peloponez u ostrvo. Nešto dalje, na tlu Pelopoenza, je drevna Mikena o kojoj je u “Ilijadi” pisao i sam Homer. U Mikeni je i Lavlja kapija, kao i kružna kamena grobnica pod nazivom “Atrejeva rizninca”, odnosno Epidaurus, jedan od najstarijih i najočuvanijih grčkih amfiteatara koji je svojevremeno mogao da primi 14.000 gledalaca. Stotinak metara od amfiteatra je mali muzej Epidaurusa, a nešto dalje od njega i ostaci par hramova, kao što su kružni hram – tolos, Artemidin hram i hram boga Askleptija.

Danas je Atina veličanstveni grad čija je daleka prošlost utkana u najpozantije grčke mitove i legende. Slavu su joj proneli istaknuti umetnici, filozofi, naučnici, vojskovođe i državnici, o njenoj veličini i moći svedoče njene antičke građevine – uzori savršenstva i jednostavnosti. I danas zadivljuje svet ultramodernim urbanističkim i arhitektonskim ostvarenjima smelih linija, koja se u punom sjaju priključuju onim klasičnim, neponovljive lepote. Jednostavno, Atina je priča koja traje.

Atina je grad istorije ali i prestonica dobrog provoda i vrhunskog šopinga uz mogućnost kupovine robe najpoznatijih svetskih brendova. Kad dođe veče, turisti obično idu u tavernu u Plaki da uz vino i meze uživaju u grčkoj muzici i plesovima. Šarm i folklor, tradicija i gostoljubivost uz ritam Mediterana, boravak u ovom gradu, u bilo koje doba godine, čini nezaboravnim. Ako vam sve ovo nije dovoljno u legendarnom Pireu, svetski poznatoj luci, čekaju vas kruzeri ili brodovi sa kojim ćete otploviti u avanturu obilaska ostrva Saronskog zaliva.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top